Nejlíp pomůže ten, kdo to sám zažil. Tak fungují centra Mamma Help pro ženy s rakovinou prsu

25. únor 2018

Jednatřicetiletou Veroniku můžete potkat v českobudějovickém centru Mamma Help. V mladém věku už má za sebou zkušenost s rakovinou prsu. „Nahmatala jsem si bulku a pak se to rozjelo. Prošla jsem cyklem chemoterapií, odstraněním prsa a následnou rekonstrukcí,“ vzpomíná.

Při tom všem jí hodně pomohl právě Mamma Help. „Bylo to důležité hlavně po psychické stránce. Mohla jsem se svěřit se svými problémy a tady mě vyslechli lidé, kteří si tím sami prošli, a to mi moc pomohlo,“ dodává žena, která boj s rakovinou prsu vyhrála a dnes čeká miminko.

V centrech Mamma Help působí jako terapeutky ženy, které samy zákeřnou chorobu porazily. Pomoc nabízí dalším onkologickým pacientkám i jejich blízkým. Poskytují individuální bezplatné poradenství a podpůrnou péči v příjemném prostředí.

Primář onkologického oddělení nemocnice v Českých Budějovicích Václav Janovský činnost centra vítá. „Jsem moc rád, že tu Mamma Help má svoji pobočku. Je totiž skvělé dostat tu nejlepší péči v rámci zdravotnictví, ale to vám nesdělí zkušenost člověka, který to sám prožil. To se dá předat jen při rozhovorech a společných činnostech,“ říká.

Lékaři se podle něj samozřejmě vždy snaží sdělit pacientkám vše podstatné, ale často je to příliš informací naráz. „Mnohé to potřebují probrat trochu podrobněji někde, kde je na to víc času. Proto Mamma Help vůbec nebereme jako konkurenci, ale jsme rádi, že tu ženy mohou předávat své zkušenosti. My můžeme říct, co pacientku zhruba čeká, ale kdo to sám nezažil, ten si nedokáže představit intenzitu určitých potíží. A je dobré, když je někdo nablízku a pacientky se tím nemusí prokousávat samy,“ dodává primář.

Činnost center Mamma Help propaguje nový videoklip. „Mně se moc líbí, protože jasně, stručně, docela úderně ukazuje, k čemu Mamma Help slouží. Myslím, že splňuje účel a zaujme,“ komentuje primář Václav Janovský.

V Českých Budějovicích sídlí Mamma Help na Lannově třídě, jeho koordinátorkou je Ludmila Kubátová. Otevřeno je od pondělí do čtvrtka od 10 do 15 hodin.

Spřízněné duše tu našla i paní Simona. „Já jsem o nich věděla od začátku léčby, ale dlouho jsem přemýšlela, jestli mám přijít. Nakonec mě sem přivedla taková náhoda a jsem za to moc ráda. Poradili mi se vším, a když bylo nejhůř, dokázali mě uklidnit,“ připomíná.

Spustit audio

Související