Nejzdravější svačina? Fíky, které mají málo kalorií a přitom zasytí a povzbudí

22. září 2022

Fíky byly známé již v biblických dobách a sama Bible je ze všech druhů ovoce zmiňuje nejčastěji. Z téhož zdroje se dozvídáme, že fíkové listy byly první lidskou módní vlnou. Plody však pro jejich prospěšnost uctívala i Kleopatra a řečtí olympionici je dostávali místo medailí.

Patří mezi nejstarší léčebné plody Orientu. Doporučovali je již egyptští léčitelé 1500 let před naším letopočtem k předcházení nemocí. Dnes se pěstují například ve Španělsku, Portugalsku, Turecku nebo USA. Existují stovky odrůd, které jsou nám známé jako plody fíkovníku, ačkoli jde ve skutečnosti o zdužnatělé květní lůžko s velkým počtem nahlučených květů a později semínek.

Fíky dodnes patří mezi nejzdravější přesnídávky, které vyživují nervy i mozek, a hovoří se o nich i v souvislosti s hubnutím. Obsahují totiž hodně vlákniny, a to pektin (rozpustná vláknina) i nerozpustnou vlákninu, která usnadňuje průchod jídla střevy, a tak chrání před zácpou a jinými střevními poruchami.

Jeden fík snězený každou hodinu zažene hlad na celé dopoledne i odpoledne. Tři fíky poskytnou 5 až 6 gramů vlákniny, což je na porci více než jakékoli čerstvé, nebo sušené ovoce. Plody navíc obsahují enzymy podporující trávení a vyváženou kombinaci jedenácti vitamínů a čtrnácti minerálních látek, mají vysoký obsah draslíku, vápníku a železa.

Čtěte také

V 15 gramech fíku je 10 kcal a navzdory nízké energetické hodnotě zasytí a povzbudí. Pro mnoho lidí je fík lepší alternativou než jakékoli průmyslové sladkosti. Jsou skvělé pro lidi trpící hypoglykémií, protože rychle zvýší hladinu glukózy v krvi, ale nejsou zásadní pohromou pro štíhlou linii. Vysoký obsah látek vytvářejících slizy způsobuje, že fíky jsou mnohem lepší laxativum (projímadlo) než léky z lékárny.

Fíky obsahují psoraleny, látky, které podle několika studií v kombinaci s UV zářením účinně působí na různá kožní onemocnění a některé formy lymfomu. Antioxidanty fenoly, obsažené zvláště v sušených fících, snižují možnost poškození a mutace jednotlivých buněk v těle, čímž pravděpodobně nabízejí ochranu před onemocněním srdce a rakovinou.

Čerstvé fíky vybíráme měkčí a u stopky zahnuté. V lednici je skladujeme dva až tři dny, maximálně dva týdny. Jsou obzvlášť chutné s tvarohem nebo jogurtem.

Bílá „jinovatka“ na povrchu sušených fíků je krystalizovaný cukr. Uložíme-li je do lednice, tento přirozený jev se zredukuje. Sušené fíky skladujeme až půl roku, neotevřené balíčky vydrží až dva roky. Průběžně je ale kontrolujeme, protože bývají častou obětí roztočů. Půl hodiny namočené fíky můžeme také rozmačkat a přidat do rajčatové omáčky, aby zesládla.

Marocké kuře s fíky

Na omáčku:
1,5 šálku nahrubo nasekané žluté cibule
2 lžíce čerstvě umletého zázvoru
2 lžíce extra panenského olivového oleje
½ lžičky mletého koriandru
½ lžičky mletého římského kmínu
1,5 šálku rajčatové omáčky
2 šálky oloupaných a nakrájených brambor
1,5 šálku čerstvých (nebo sušených) fíků, napůl překrojených

V rendlíku rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje a osmahneme v něm cibuli a čerstvý zázvor doměkka.

Přidáme římský kmín a koriandr a mícháme, dokud není koření opražené. Přidáme ostatní ingredience, zamícháme a omáčku dáme stranou.

Na kuře:
900 gramů kuřete (nebo seitanu), nakrájeného na kousky
¼ šálku extra panenského olivového oleje
½ šálku čerstvého nasekaného koriandru
sůl a pepř podle chuti

Na středním plameni rozehřejeme ve velkém hrnci čtvrt šálku olivového oleje. Přidáme kuře, nebo seitan a osmahneme dohněda, asi 2 až 3 minuty z každé strany.

Maso, nebo seitan přelijeme omáčkou, zakryjeme poklicí a necháme probublávat přibližně 30 až 45 minut. Ozdobíme sekaným koriandrem.

Fíky s jogurtem

Ingredience
  • 200 gramů fíků
  • 500 mililitrů vody
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • hustý jogurt typu řecký, nebo nehomogenizované kokosové mléko

Med a citronovou šťávu dobře rozmícháme ve vodě. Fíky nadrobno pokrájíme a povaříme 15 minut ve směsi. Pak je dáme do malých misek.

Misky ozdobíme hustým jogurtem, nebo z kokosové dřeně v mixeru s menším množstvím vody ušleháme „šlehačku“, kterou poklademe na fíkovou omáčku.

Jogurt, fíky, ostružiny, rybíz

Pistáciové kuličky s fíky a mandlemi

Ingredience
  • 4 až 6 velkých sušených fíků
  • 100 gramů loupaných mandlí
  • 100 gramů neloupaných pistácií
  • lžíce kokosového oleje

Fíky zalijeme vroucí vodou a necháme chvíli změknout.

Čtvrtinu pistácií si odložíme stranou a zbylé spolu s mandlemi lehce nasucho opražíme – budou pak mít lepší chuť a snadněji je rozmixujeme.

Ještě horké ořechy rozmixujeme se lžící kokosového oleje, přidáme čtyři fíky a znovu propracujeme. Pokud by byla hmota příliš drolivá, přidáme další fík.

Hmotu pak necháme chvíli zpevnit v lednici a tvarujeme z ní malé kuličky, které obalujeme ve zbylých nadrcených pistáciích. Pistácie můžeme také ovonět lžičkou růžové vody a špetkou kardamomu.

Spustit audio

Související