Nemůžete usnout? Než půjdete do postele, dejte si pět sladkých datlí

V Evropě jsou považovány za vánoční sladkost. Málokdo však už ví, že datle působí preventivně proti zdravotním obtížím a léčí nemoci. V zemích Blízkého východu, v bývalé Persii, v dnešním Iráku, Izraeli nebo Sýrii se považují za léčebný prostředek.

Palma datlová roste v severní Africe a Přední Asii. Dorůstá až do výšky 30 metrů. Stromy mají rády teplo až horko, snášejí žhnoucí pouštní vedra. Až pět centimetrů dlouhé plody jsou během doby zrání stále šťavnatější. Aby se chránily před vyschnutím, vylučují lepkavé medovité a velice cukernaté šťávy.

Datlová palma poskytuje ročně až 100 kilogramů plodů velmi bohatých na živiny. Sušené datle jsou důležitým vývozním artiklem arabských zemí.

Pro vysoký obsah cukru a sacharidů byly datle základní stravou beduínů na dlouhých namáhavých cestách. Jeden plod dodává při sedavém zaměstnání dostatek energie na 150 minut. Sacharidy a rychle rozpustný cukr poskytují nervům a mozku energii a svěžest.

Nejlepší ovoce na svačinu

Chutné sladké datle obsahují téměř všechny vitamíny. Pozoruhodná je vysoká koncentrace kyseliny pantotenové (vitamin B5). Tato životně důležitá látka spouští produkci energie, podporuje čilost, vitalitu a soustředění. Datle dále obsahují mnoho vápníku (pro kosti, zuby), měď (pro tvorbu krve, zdravou barvu kůže a vlasů), železo (pro červené krvinky) a draslík (odvodňuje, působí na snižování krevního tlaku).

Arabové považují datle za účinný přírodní uspávací prostředek. Důvodem je nadprůměrně vysoký obsah tryptofanu, který se přeměňuje na neurotransmiter serotonin a na spánkový hormon melatonin.

Léčitelé v nomádských kmenech doporučují krátce před uložením ke spánku sníst pět sladkých datlí. To by měl zkusit každý člověk trpící nespavostí, který ztratil důvěru k práškům na spaní. Stačí sníst pět datlí před čistěním zubů a ulehnutím. To, že sladké podporuje spánek, věděli už staří Číňané, kteří radili osladit si večerní čaj, i naše babičky, které podávaly před spaním teplé mléko slazené medem.

Čtěte také

Žádné jiné ovoce se také nehodí lépe na svačinu či přesnídávku. Srovnatelné jsou jen ořechy, semena a jádra, kterým však chybí aktivující spontánní účinek na schopnost soustředění a posilování nervů. Při typickém poklesu výkonu a únavě, například v pozdním dopoledni nebo odpoledne, působí datle jako povzbuzující droga.

Datle poslouží jako zdravá náhražka zákusků a hodí se i k oslazení mnoha pokrmů. V současné době se využívají jako sladidlo do různých raw dortíků a zákusků, domácí čokolády a drobných přírodních dezertů, raw energetických tyčinek.

Na našem trhu jsou běžně k dostání spíše datle sušené, které jsou déle skladovatelné. Při jejich konzumaci raději počítejte s jejich vyšší energetickou hodnotou, která je asi 300 kcal na 100 gramů. Pro uspokojení hladu, chuti a nároků nervové soustavy je můžeme míchat s fíky, které nejsou tak energeticky vydatné.

Beduínský pokrm

Ingredience
  • 2 šálky prosa
  • 1 jablko
  • 10 až 15 datlí
  • 1 lžíce oleje
  • 5 šálků vody

Proso omyjeme, necháme okapat a opražíme v kastrolu na troše oleje. Přidáme vypeckované a na malé kousky pokrájené datle.

Zalijeme vodou a uvedeme do varu. Plotýnku vypneme, kastrol přiklopíme a necháme asi 20 minut rozležet. Podáváme teplé.

Raw semínkový dort s datlemi a ořechy

Suroviny na základ:
½ šálku slunečnicových semínek
½ šálku dýňových semínek
¼ šálku strouhaného kokosu
½ šálku vypeckovaných datlí
½ šálku rozinek

Suroviny na náplň:
¼ šálku sušených meruněk
1 a ¼ šálku vypeckovaných datlí
½ šálku lískových ořechů
¼ šálku rozpuštěného kokosového oleje
2 lžičky vanilkového extraktu
1 lžička skořice
¼ lžičky muškátového oříšku
případně podle chuti dvě lžíce kakaového prášku
2 lžíce kokosu na zdobení

Do malé misky dáme meruňky a datle pro náplň. Zalijeme asi půl šálkem vody a necháme alespoň jednu hodinu máčet.

V mixéru mixujeme všechny ingredience na základ dortu, dokud se nevytvoří těsto. Těsto rozetřeme do formy na dort a můžeme zatím nechat chladit.

Do mixéru vložíme namočené meruňky a datle i s vodou, lískové ořechy, kokosový olej, vanilkový extrakt, muškátový ořech i skořici. Asi minutu mixujeme. Setřeme to, co ulpělo na krajích, a znovu mixujeme. Pokud chceme náplň s kakaem, přidáme ho do směsi a promixujeme.

Z ledničky vyndáme základ dortu a rozmixovanou směs na něj rozetřeme. Můžeme ozdobit strouhaným kokosem. Před podáváním dáme dort do chladničky.

Sezamovo-kakaové kuličky s datlemi

Ingredience
  • 12 malých vypeckovaných datlí
  • 100 gramů sezamu
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky soli
  • sezam na obalení

Pokud jsou datle částečně vyschlé, zalijeme je vroucí vodou a necháme nabobtnat.

Mezitím nasucho na pánvi opražíme sezam, aby se rozvoněl. Ještě horký ho mixujeme, přidáme kakao, vanilku, sůl a polovinu datlí a mixujeme, až vznikne hladká hmota. Pokud by se směs stále drolila, přidáme další datle.

Z hmoty pak tvarujeme kuličky (kdyby se těsto příliš lepilo, necháme ho chvíli v lednici). Kuličky obalujeme v sezamu, případně je můžeme obalovat ve strouhaném kokosu.

Kolečka s datlovým krémem

Suroviny na kolečka:
1 hrnek mandlí
1 hrnek sušených datlí bez pecek (předem namočených ve vodě)
2 vrchovaté lžíce kakaového prášku
1 lžička vanilkového extraktu

Suroviny na krém:
1 hrnek sušených datlí bez pecek
2 lžíce maka prášku (více o prášku maka zde)
himálajská sůl podle chuti
asi ¾ hrnku vody
na ozdobu půlky ořechů nebo mandlí

Mandle rozsekáme v mixéru na prášek, přidáme datle, kakao a vanilkový extrakt a znovu rozmixujeme, až se ingredience spojí. Hmotu natlačíme mezi prsty do obdélníkové nebo čtvercové formy vyložené papírem na pečení a dáme do lednice.

Mezitím připravíme krém. V misce rozšleháme rozmixované sušené datle s práškem maka a vodou, až vznikne nadýchaný krém (pokud je tužší, přidáme ještě trochu vody). Lehce ho dochutíme růžovou solí a dáme na dvě hodiny do lednice.

Ze ztuhlé hmoty ve formě vykrojíme formičkou kolečka, na každé dáme lžičku krému a přidáme půlku ořechu nebo mandlí. Hotová kolečka necháme několik hodin, nejlépe přes noc odležet v lednici.

Spustit audio

Související