Nepomůže-li jehla, musí se jít lékař podívat, jak bydlíte

3. březen 2015

Tak jako akupunkturista zavádí jehly do našeho těla, aby zlepšil zdraví pomocí proudění energie v meridiánech, zkušený odborník na feng šuej ovlivňuje svými zásahy proudění energie v prostoru, a tím ovlivňuje nejen naše zdraví, ale i vztahy, kariéru, štěstí a prosperitu.

V Číně se říká: „Nepomůže-li jehla, musí se jít lékař podívat, jak bydlíte.“ Stejný názor sdílí i odborník a lektor feng šuej Pavel Plzák.

Feng šuej ale není pouze o tom, co si kde v bytě umístíme, je to i o nás, jak se měníme my. V současné době se stalo populárním vnímat toto učení pouze v souvislosti s interiérovým designem. Učení, které se ale týká mnoha oblastí našeho života, dbá na přirozenost a sdílí společné principy s taoismem, který jej zastřešuje.


Feng šuej je tradiční čínské učení, které se zabývá vztahem člověka a jeho životního prostoru v čase. Pokouší se nastolit harmonii v prostoru a umožnit nerušené plynutí energie čchi. Takovým prostorem může být například byt, dům, pracoviště, zahrada nebo město.

„Jestliže my se setkáme s někým, kdo na nás působí negativně, tak bychom mu za to měli poděkovat. Protože to je člověk, který nám přinese nějakou informaci,“ míní Pavel Plzák, který souhlasí i s tvrzením, že nic se neděje náhodně. Jestli je něco pozitivní nebo negativní je podle něj čistě naše rozhodnutí. Pouze my se můžeme rozhodnout, jestli danou věc budeme vnímat kladně nebo záporně.

A ještě jedna důležitá rada na závěr. Taoisté říkají, že i změna k horšímu je lepší než stagnace. „Tak se změny nebojme!“ nabádá odborník Pavel Plzák.

autor: Kateřina Hálová
Spustit audio