Obec Mojné získala svůj znak a jako překvapení nadělila prapor hasičům

1. listopad 2015

Výročí 700 let od první písemné zmínky slavila před nedávnem obec Mojné na Českokrumlovsku. Při této příležitosti si nadělila dárky, které jí dosud chyběly – znak obce a prapor sboru dobrovolných hasičů.

„Mojné patřilo mezi obce, které dosud neměly svůj znak, proto jsme začali přemýšlet, že si ho pořídíme. Oslovili jsme heraldika Milana Daňka z Českých Budějovic, ten připravil několik návrhů a z nich zastupitelstvo vybralo,“ vzpomíná starostka Jana Zoufalá.

Znak má dvě podkladové barvy - žlutá symbolizuje zemědělství v obci a zelená lesy. Na znaku je pak vyobrazena trnová koruna, šíp a kůň. „Trnová koruna odkazuje na to, že jsme spadali pod zlatokorunský klášter. Šíp měli v erbu Bavorové ze Strakonic, jimž bylo naše území v určité době předáno. Stříbrný kůň symbolizuje selský stav v obci,“ vysvětluje starostka.

Když obec pořídila znak, rozhodla se ještě překvapit své dobrovolné hasiče. Nechala jim ušít prapor.

Velitel sboru Radek Mráček se o tom dozvěděl pouhé tři dny před slavností. „My jsme nikdy předtím prapor neměli. Je na něm na červeném podkladě klasický znak dobrovolných hasičů a nový obecní znak, na druhé straně je pak vyobrazen svatý Florián,“ popsal.

Do Mojného se vypravil Zdeněk Zajíček, autor pořadu Vltavín, který si můžete poslechnout v odkazu výše.

Spustit audio