Oblečení pro každou příležitost? V Rakousku rozhodně dirndl

14. červenec 2016

Do krejčovství Tostmann v městečku Seewalchen u jezera Attersee zavítala během své cesty po Rakousku autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová. Zde se šijí dirndly neboli tradiční ženské lidové kroje, které nechybí ve skříni žádné obyvatelky.

Krejčovstvím provádí Sabine Hackner, která má sama na sobě také dirndl. Oblékala by ho ale i v jiném zaměstnání. „Není to žádná uniforma, ale běžná součást šatníku. Doma mám šest dirndlů pro různé příležitosti, různých střihů, barev, s různě dlouhými sukněmi. Vybírám si vždy podle nálady,“ vysvětluje.

Dirndl se podle Sabine Hackner v Rakousku nosí při všech příležitostech, ať už jde o oslavu narozenin, koncert nebo i svatbu. „S dirndlem jste vždy svátečně a pěkně oblečené, nic tím nezkazíte. Nosí ho už malé holčičky a provází je celý život. Ženy ho oblékají, i když jdou jen na trh, je to naprosto běžná věc,“ dodává.

Krejčovství Tostmann v městečku Seewalchen má dlouhou tradici. Šije se tu od roku 1949. „Je to pořád ruční práce. Naše švadleny si hrají s každým knoflíčkem, s každou ozdobou, a toho si zákazníci velmi cení,“ připomíná Sabine Hackner.

Jednoduchý všednější dirndl podle ní pořídíte asi za tisíc euro. Sváteční, například svatební kroje pak přijdou asi na dvojnásobek. V krejčovství Tostmann si je může prohlédnout každý a nahlédne i do zákulisí výroby. „Když přijedete, rádi se vám budeme věnovat a nabízíme prohlídky,“ zve Sabine Hackner.

Recept od jezera Attersee - Uzený pstruh Rybářka

Suroviny:
2 uzení pstruzi
1/8 litru rybího vývaru nebo dobře okořeněného zeleninového bujonu
1/8 litru šlehačky

Rybí vývar přivedeme k varu, teprve poté přidáme šlehačku (jinak by se to mohlo srazit). Opět přivedeme k varu. Vložíme vykostěné filety, krátce povaříme, aby se rozvinula chuť uzeného pstruha. Servírujeme s petrželovými brambory.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio