Obnovení těžby grafitu na Vltavotýnsku vzbuzuje velké emoce

24. červenec 2014

Nadnárodní společnost chce u Týna nad Vltavou obnovit těžbu grafitu. Tamní hlubinný důl je zavřený od roku 1957, kdy cenu grafitu na světových trzích srazila levná konkurence z Číny. Teď je ve hře povrchový důl. O tom ale lidé v okolí nechtějí ani slyšet.

V lese na Kraví hoře mezi samostatnou obcí Hosty a obcí Koleděje, která patří k Týnu nad Vltavou, jsou hluboké strže. Propadly se tam štoly vyhloubené před desítkami let pod zemí v grafitovém ložisku. Teď tu chce těžbu grafitu obnovit firma Tramincorp Czech.

Místní ale vidí problém v tom, že chtějí otevřít rozsáhlý povrchový důl. Ten je v katastru obce Hosty, ale obavy mají i obyvatelé okolních osad i obcí, říká starosta Týna nad Vltavou Milan Šnorek z ODS.

Firma, která připravuje průzkumné práce grafitového ložiska, jednala se zastupiteli obce Hosty a oslovila i majitele některých dotčených pozemků. V dubnu dostali dopis, podle kterého teď mají tři možnosti: pozemky prodat, pronajmout, nebo vyměnit.

Záměrem těžby se budou začátkem srpna zabývat zastupitelé Týna nad Vltavou. Situaci kolem údajně největšího grafitového ložiska ve střední Evropě budeme nadále sledovat.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio