Obyčejná skořice neobyčejně pomůže diabetikům, ve spojení s medem také tlumí bolest

9. březen 2023

Máte rádi sladké? Pokud vaše upřímná odpověď zní ano, pak naše upřímná rada zní: Ať vás skořice provází každým dnem! Jedná se totiž o naprosto zásadní koření, které aktivizuje organismus při efektivním zpracování cukru.

Skořice je skvělou prevencí proti metabolickému syndromu. O neobyčejných účincích tohoto zdánlivě obyčejného koření by měl vědět každý diabetik. Zjistilo se, že kromě skořice podobně pomáhá i hřebíček, kurkuma a bobkový list. Skořice je však nejsilnější.

Je to tradiční starodávné koření, které si v Evropě získalo oblibu za křižáckých válek. Nicméně již mnohem dříve ji s oblibou využíval celý starověký svět. Ano, i Egypt, kde se skořice kromě jiného používala jako jedna z ingrediencí při balzamování mrtvých.

Skořice totiž patří mezi nejsilnější antioxidanty. Je zdrojem manganu, železa, vápníku a vlákniny, obsahuje sloučeniny působící vysoce antioxidačně a také protizánětlivě. Skořice snižuje hladinu tuků v krvi a brzdí enzymy zodpovědné za produkci kyseliny močové.

Starověcí Číňané a Indově důvěřovali skořici jako blahodárně působící na pleť a podporující mladistvý vzhled a také upravující menstruační cyklus ženy.

Čtěte také

V ajurvédě se tradičně využívá spojení medu a skořice na snižování bolestí všeho druhu, což potvrdila i západní věda, která publikovala studii o bezpečném a efektivním účinku skořice na redukci symptomů menstruačních bolestí ve srovnání se sice účinným, nicméně řadu vedlejších účinků přinášejícím Ibuprofenem.

Skořice má pozitivní efekt na funkci mozku a její vůně nebo skořicové žvýkačky pravděpodobně zlepšují paměť a pozornost. Pomůže i při špatném trávení, nadýmání a průjmu.

Ovšem nejvíce fascinující jsou výzkumy, které ukazují, že skořice imituje funkci inzulínu a zvyšuje absorpci cukru buňkami. Jeden jediný gram skořice denně snížil u pacientů s cukrovkou druhého typu množství krevního cukru až téměř o 30 procent, stejně tak i cholesterolu a triglyceridů.

Z toho všeho vyplývá jediné – obligátní šálek kávy bychom měli alespoň občas vyměnit za skořicový čaj.

Bezlepkové skořicové bochánky

Ingredience
  • 1 šálek mandlové mouky (nebo mletých mandlí)
  • 2 polévkové lžíce kokosové mouky
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • ¼ čajové lžičky mořské, či himálajské soli
Ingredience
  • ¼ šálku rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu, nebo lžíce stévie
  • 3 vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
Ingredience
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 lžíce skořice

Ve velké míse smíchejte první čtyři ingredience.

V jiné misce rozmíchejte další čtyři ingredience.

Obsah obou misek smíchejte dohromady.

Formu na muffiny vytřete máslem, nebo kokosovým olejem. Lžící vykrajujte hmotu a plňte jí formu (z uvedené dávky upečete asi 4 větší bochánky, počítejte, že pečením trochu nabydou).

Pokapejte vršek posledními třemi smíchanými ingrediencemi.

Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte maximálně 10 až 15 minut, menší bochánky třeba jen 7 až 10 minut. Nechte chvíli chladnout a vyklopte z formy.

Suché bochánky je možné před konzumací zalít zálivkou z tvarohu nebo čerstvého sýra. Chutnají však skvěle i suché, například k zázvorovému čaji.

Spustit audio

Související