Okurky pomohou proti migréně, zkuste okurkovou detoxikační polévku

27. květen 2021

Je známo, že okurky mají odvodňovací účinek, který pomůže od otoků po přesolené večeři nebo alkoholu. Málokdo však už ví, že tradičně byly okurky využívány proti bolestem hlavy.

Migrény mají mnoho spouštěčů jako únava, stres, dehydratace, nízká hladina cukru, nevyvážený jídelníček. Mnoho studií poukazuje na fakt, že jídla s vysokým obsahem vody a hořčíku, tedy právě i okurky, překonávají bolesti hlavy vyrovnáváním koloběhu tekutin v těle.

Okurky pocházejí z Indie, kde se dodnes pěstují v mnoha odrůdách. Některé zdroje uvádějí, že je lidstvo znalo minimálně již před třemi tisíci lety. V Evropě jsou zaznamenány od 9. století ve Francii. Botanicky se jedná o ovoce blízce příbuzné melounům.

Okurky přirozeně vyrovnávají vliv PMS (premenstruačního syndromu), potlačují bolest, podráždění pleti, zlepšují zažívání, mají antibakteriální vlastnosti a působí protizánětlivě. Využívají se jako domácí terapie pro redukci akné, zmírnění otoků a podráždění pleti.

Čtěte také

Působí také detoxikačně, antidiabeticky, snižují hladinu tuku a podporují antioxidační aktivity těla. Mají minimum kalorií a jsou jednou ze zásadních potravin, které napomáhají redukci hmotnosti. Obsahují velké množství draslíku, ale také hořčík, vitamíny K a C a mangan. Patří k potravinám přirozeně působícím proti nádorům

Okurky kupujte nejlépe z domácí chemicky neošetřené produkce či v bio kvalitě, neboť vzhledem k vysokému podílu vody jsou schopny absorbovat velké množství chemikálií. Nezanedbatelné je také voskování jejich povrchu syntetickými a chemickými ingrediencemi.

Jako potravina jsou skvělé do džusů nebo smoothies. Můžete zkusit kombinaci okurek s dalšími hydratujícími jídly, jako je meloun, limetka, avokádo, celer, fenykl.

Spustit audio

Související