Osm jahod dodá víc vitaminu C než pomeranč, navíc ochraňují před řadou typů rakoviny

17. červen 2021

Vynikající letní ovoce je skutečným dárcem životní síly a energie. Již ve středověké Evropě se jahody používaly k lékařským účelům. Staří Římané věřili, že zmírňují projevy melancholie, splínu, mdlob, veškerých zánětů, horečky, krčních infekcí, léčí ledvinové kameny, zápach úst a nemoci krve či jater.

Jako jediné ovoce obsahují semínka vně plodu. Jahoda si tak vybudovala velice důmyslný systém cest, kterými jsou živiny dopravovány do semínek. Tyto na první pohled neviditelné nitky představují bohatý zdroj rozpustné vlákniny.

Semínka mají vysokou schopnost vázat se s těžkými kovy, například arsenem, a pomáhají je vylučovat z těla. Porce osmi jahod obsahuje více vitaminu C než pomeranč. Jsou mimořádně bohaté na kyselinu listovou a draslík.

V jahodách je navíc tolik manganu, že je nepředčí žádné jiné tuzemské ovoce. Mangan je stopový prvek, který zasahuje do celkového metabolismu. Bez něj nemohou správně působit enzymy potřebné pro přeměnu látkovou. Při jeho nedostatku se může projevit únava, bolest kloubů i stavy podrážděnosti nebo stresem vyvolané obtíže jako ušní šelest. Mangan pomáhá produkovat kosti a krev, vyživuje nervy a mozek, podporuje libido, zásobuje barevnými pigmenty vlasy a kůži a povzbuzuje činnost hormonů štítné žlázy.

Čtěte také

Harvardští vědci zjistili, že jahody ochraňují před řadou typů rakoviny. Listy jahodníku projevily značnou schopnost likvidace rakovinných buněk. Jahodový extrakt výrazně potlačoval bujení buněk rakoviny prsu i tlustého střeva. Mrazem sušené jahody snížily bujení dvou typů buněk rakoviny děložního hrdla.

Jahody také blokují enzymy, které navozují záněty, dále pomáhají při diabetu II. typu, protože po konzumaci škrobovitých jídel snižují hladinu krevní glukózy. Vědci z bostonské univerzity zjistili, že jahodový extrakt zpomaluje u laboratorních zvířat ztrátu mentálních a poznávacích funkcí.

Konzumace osmi jahod denně po dobu osmi týdnů vedla ke snížení hladiny homocysteinu, rizikového faktoru ovlivňujícího vznik srdečních chorob. Pokusy také prokázaly, že jahody mají silné protitrombotické účinky, protože snižují přilnavost krevních destiček.

Zdá se, že lidové léčitelství i věda se u jahod jednoznačně shodnou na tom že velice prospívají lidskému zdraví. Naneštěstí někteří lidé mají na jahody alergii, která se projevuje kopřivkou. Neměli by je také konzumovat lidé alergičtí na acylpyrin, v některých případech si musí dávat pozor i lidé postižení kolitidou střev, u nichž mohou zrníčka vyvolávat podráždění.

Jahody s avokádovým mousse čoko krémem a kokosovou šlehačkou

Suroviny:
jahody
zralé avokádo
kvalitní kakaový prášek
1 lžíce medu (nebo jiného přirozeného sladidla - stévie, datlový sirup, agáve, palmový cukr)
plechovka bio kokosového mléka
vanilkový extrakt
drcená konopná semínka na posypání

Jahody omyjeme, rozkrájíme a dáme do mističky. Na přípravu čokoládového mousse krému vydlabeme zralou dužinu avokáda a vložíme do mixéru. Přidáme lžičku vanilkového extraktu a lžíci medu. Posypeme kakaem (2-3 lžíce, s vyšším podílem kakaa přidáme trochu sladidla navíc). Mixujeme do hladka.

Na kokosovou šlehačku potřebujeme kokosovou dužinu ukrytou z plechovky kokosového mléka bez siřičitanů a emulgátorů. Vložíme do mixéru a opatrně přiléváme po troškách kokosovou vodu. Průběžně mixujeme. Vznikne napěněná kokosová šlehačka.

Jahody překryjeme krémem a navršíme šlehačku. Můžeme přidat trochu skořice na dozdobení, posypeme konopným semínkem.

Špenátový salát s jahodami

Suroviny:
2 plátky osmahnuté sušené šunky pokrájené
2 velké hrsti čerstvého špenátu
8 jahod překrojených na poloviny
1 avokádo pokrájené na kostičky
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce červeného vinného nebo jablečného octa
špetka soli
čerstvý mletý pepř

Nejprve do křupava na silnostěnné pánvi opečeme sušenou šunku. Pokud by její tučnější části pustily nějaký tuk, uschováme ho a přidáme do dresinku na salát.

Umyjeme a vysušíme špenát. Roztrháme na kousky a dáme do velké mísy. Připravíme jahody a avokádo a přidáme ke špenátu.

V menší misce smícháme olivový olej s octem, pepřem a případně olejem z pánve. Touto zálivkou přelijeme zeleninu posypanou kousky sušené šunky. Promícháme a rozdělíme na porce.

Spustit audio

Související