Ostropestřec pomůže játrům vyhnat škodliviny z těla. Kupte si semínka nebo olej do zálivek

19. květen 2022

Ostropestřec mariánský na první pohled nevypadá pro lidské tělo příliš vstřícně. Je to bodlák, který dorůstá až do dvoumetrové výšky. Neměli bychom se mu ale vyhýbat, může nám totiž pomoci s velkým problémem současné doby.

Žijeme ve světě plném chemických látek a toxinů. Za posledních necelých padesát let zahynula polovina všech forem života na Zemi, především ty, které se vyskytovaly v blízkosti vody. Chemie není vidět, ale pro naše tělo je nyní dost zákeřnou realitou. Je tedy potřeba vystavovat se jí co nejméně a té, které se vyhnout nelze, efektivně pomáhat z těla.

Likvidaci chemických látek a toxinů mají na starosti játra. Ta jsou ale u řady lidí tak přetížená, že potřebují pomocníka, který je bude chránit a podpoří je, aby se dokázala se zátěží efektivně vypořádat. To je chvíle pro ostropestřec.

Kupte si pevná semínka nebo spíše plody ostropestřce. Můžete je rovnou začít s každým jídlem žvýkat, nebo si je jednoduše pomelte a přidávejte do každého salátu, kaše, na brambory, do polévky a podobně. Plody melte ve velmi malých dávkách, které spotřebujete během několika dnů, protože velice snadno žluknou.

Čtěte také

Pravidelným užíváním ochráníte jaterní tkáně a ovlivníte tvorbu žluči a její distribuci. Ostropestřec se primárně používá pro léčbu chorob jater a žlučníku, a tím celé látkové výměny. Využívá se při podezření na chronickou otravu nebo při snížené funkci jater. Ostropestřec také chrání játra při užívání léků nebo hormonální antikoncepce.

Mletý, popřípadě tlučený ostropestřec konzumujeme přímo, až čtyřikrát denně jednu čajovou lžičku. Pokud chcete užívat semínko jako kúru, můžete prvních deset dnů dávku až zdvojnásobit, abyste v játrech spustili intenzivní regenerační procesy. Zapíjejte dostatečným množstvím vody. Ze semínek i listů rostliny můžete také připravovat čaje, ale přímá konzumace je vhodnější.

V obchodech kromě semínek ostropestřce, tinktur, kapslí a oleje najdete také ostropestřcovou mouku. Můžete ji využívat při pečení, ale pouze jako doplněk jiné mouky, protože je to mouka z léčivé byliny. Celkově se jako doporučená dávka této mouky uvádí jedna polévková lžíce denně.

Španělská zálivka s olejem z ostropestřce

Dobře promícháme dvě lžíce ostropestřcového oleje, jednu lžíci citronové šťávy, sůl a jednu rovnou lžíci hořčice.

Rozkrojíme jeden stroužek česneku a vytřeme jím salátovou mísu, než do ní vložíme salát a zálivku. Dodá to salátu zajímavou chuť.

Bylinková zálivka s olejem z ostropestřce

Smícháme tři lžíce ostropestřcového oleje, nasekaný kopr, zelenou petrželku a šťávu ze středně velkého citronu. Podle chuti naředíme vodou.

V ledničce v uzavřené sklenici vydrží dva dny.

Pampeliškový salát s fenyklem a ostropestřcem

Ingredience
  • 1 šálek pampeliškových listů, umytých a jemně pokrájených
  • 1 oloupané a pokrájené zelené jablko
  • 1 jemně pokrájená bulva středně velkého fenyklu
  • 3 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1 až 2 lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce kvalitního medu
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 polévková lžíce semínek ostropestřce

Ve velké míse smícháme pampeliškové listy, jablko a fenykl. Přidáme citronovou šťávu, olivový olej a med. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.

Na pánvi 3 až 5 minut při střední teplotě grilujeme semínka ostropestřce. Následně je rozemeleme v mlýnku na kávu a salát jimi posypeme.

Tuto verzi salátu můžeme dále obměňovat i s jinými druhy zeleniny, například chřestem a řapíkatým celerem. Vždy je vynikající.

Spustit audio

Související