O čem se mluví16. května  2017 v 08:10  

Ostropestřec pomůže játrům vyhnat škodliviny z těla. Kupte si semínka nebo olej do zálivek

Ostropestřec je pěstovaná léčivka původem ze Středomoří. V obchodech kromě semínek ostropestřece, tinktur, kapslí a oleje najdete také mouku - Foto: Fotobanka Pixabay

Ostropestřec je pěstovaná léčivka původem ze Středomoří. V obchodech kromě semínek ostropestřece, tinktur, kapslí a oleje najdete také moukuFoto: Fotobanka Pixabay

Ostropestřec mariánský na první pohled nevypadá pro lidské tělo příliš vstřícně. Je to bodlák, který dorůstá až do dvoumetrové výšky. Neměli bychom se mu ale vyhýbat, může nám totiž pomoci s velkým problémem současné doby.

Žijeme ve světě plném chemických látek a toxinů. Za posledních necelých padesát let zahynula polovina všech forem života na Zemi, především ty, které se vyskytovaly v blízkosti vody. Chemie není vidět, ale pro naše tělo je nyní dost zákeřnou realitou. Je tedy potřeba vystavovat se jí co nejméně a té, které se vyhnout nelze, efektivně pomáhat z těla. 

Likvidaci chemických látek a toxinů mají na starosti játra. Ta jsou ale u řady lidí tak přetížená, že potřebují pomocníka, který je bude chránit a podpoří je, aby se dokázala se zátěží efektivně vypořádat. To je chvíle pro ostropestřec. 

Kupte si pevná semínka nebo spíše plody ostropestřce. Můžete je rovnou začít s každým jídlem žvýkat, nebo si je jednoduše pomelte a přidávejte do každého salátu, kaše, na brambory, do polévky a podobně. Plody melte ve velmi malých dávkách, které spotřebujete během několika dnů, protože velice snadno žluknou. 

 

Ostropestřec - bylina, která velmi dobře poslouží k očistě těla, má vynikající vliv hlavně na játra

Vložit na svůj web

Pravidelným užíváním ochráníte jaterní tkáně a ovlivníte tvorbu žluči a její distribuci. Ostropestřec se primárně používá pro léčbu chorob jater a žlučníku, a tím celé látkové výměny. Využívá se při podezření na chronickou otravu nebo při snížené funkci jater. Ostropestřec také chrání játra při užívání léků nebo hormonální antikoncepce. 

Mletý nebo tlučený ostropestřec konzumujeme přímo, až čtyřikrát denně jednu čajovou lžičku. Pokud chcete užívat semínko jako kúru, můžete prvních deset dnů dávku až zdvojnásobit, abyste v játrech spustili intenzivní regenerační procesy. Zapíjejte dostatečným množstvím vody. Ze semínek i listů rostliny můžete také připravovat čaje, ale přímá konzumace je vhodnější. 

V obchodech kromě semínek ostropestřce, tinktur, kapslí a oleje najdete také ostropestřcovou mouku. Můžete ji využívat při pečení, ale pouze jako doplněk jiné mouky, protože je to mouka z léčivé byliny. Celkově se jako doporučená dávka této mouky uvádí jedna polévková lžíce denně. 

Vaříme s rozhlasem

Španělská zálivka s olejem z ostropestřce 

Suroviny:
2 lžíce ostropestřcového oleje
1 lžíce citronové šťávy
sůl
rovná lžíce hořčice
jeden stroužek česneku 

Všechny ingredience kromě česneku dobře promícháme. Česnek rozkrojíme a vytřeme jím salátovou mísu, než do ní vložíme salát a zálivku. Dodá to salátu zajímavou chuť. 


Zálivka vinagrette s olejem z ostropestřce 

Kupte si pevná semínka nebo plody ostropestřce. Můžete je s každým jídlem žvýkat, nebo je pomelte a přidávejte do salátů, kaší, na brambory, do polévek a podobně - Foto:  kaboompics.com, CC0 Public domain

Kupte si pevná semínka nebo plody ostropestřce. Můžete je s každým jídlem žvýkat, nebo je pomelte a přidávejte do salátů, kaší, na brambory, do polévek a podobněFoto:  kaboompics.com, CC0 Public domain

Suroviny:
1 lžíce vinného nebo jablečného octa
3 lžíce ostropestřcového oleje
mletý pepř, sůl
špetka kokosového cukru 

Vše dobře rozmísíme, ideálně metlou nebo vidličkou. Vinný ocet můžeme nahradit klasickým octem naředěným červeným vínem. Chuť ale není tak dobrá. Zálivku lze vyrobit i do zásoby. 


Bylinková zálivka s olejem z ostropestřce 

Suroviny:
3 lžíce ostropestřcového oleje
1 citron
kopr
petrželka 

Smícháme olej, nasekaný kopr, zelenou petrželku a šťávu ze středně velkého citronu. Podle chuti naředíme vodou. V ledničce v uzavřené sklenici vydrží dva dny. 


Pampeliškový salát s fenyklem a ostropestřcem 

Suroviny:
1 šálek pampeliškových listů umytých a jemně pokrájených
1 oloupané a pokrájené zelené jablko
1 jemně pokrájená bulva středně velkého fenyklu
3 polévkové lžíce citronové šťávy
1 až 2 lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce kvalitního medu
sůl a pepř na dochucení
1 polévková lžíce semínek ostropestřce 

Ve velké míse smícháme pampeliškové listy, jablko a fenykl. Přidáme citronovou šťávu, olivový olej a med. Dochutíme solí a pepřem podle chuti. 

Na pánvi 3 až 5 minut při střední teplotě grilujeme semínka ostropestřce. Následně je rozemeleme v mlýnku na kávu a salát jimi posypeme. Tuto verzi salátu můžeme dále obměňovat i s jinými druhy zeleniny, například chřestem a řapíkatým celerem. Vždy je vynikající. 

Všechny díly pořadu Přírodní lékárna najdete ZDE. 

Autor:  Štěpánka Kutišová
Pořad: Přírodní lékárna  |  Stanice: České Budějovice
Čas vysílání: čtvrtek 8:10  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

Jihočeský kraj
  Od 26.6.2017 13:50 do 14:50; v ulici Pražská tř. v obci České Budějovice; nehoda, zdržení do 10 minut; 2 havarovaná vozidla; 2 x OA bez zranění.
  Od 26.6.2017 13:45 do 14:45; v ulici Husova tř. v obci České Budějovice; na mostě; nehoda, zdržení do 30 minut; jízdní pruh uzavřen; 3 x OA bez zranění.
  silnice III/12837, Vícemil, okr. Jindřichův Hradec, uzavřeno, práce na inženýrských sítích, Od 26.06.2017 13:00 Do 31.07.2017 18:00, Silnice III/12837 v průtahu obce Vícemil. Délka uzavřeného úseku bude ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace