Pečené kaštany – ta pravá podzimní pochoutka

13. říjen 2014

V některých zemích z nich vyrábí likéry, pivo, pasty nebo nádivky do luxusních jídel. My je budeme péct.

V prvé řadě je potřeba opatřit si jedlé kaštany, které jsou plodem kaštanovníku. Koňský kaštan, který běžně sbíráme na podzim k výrobě zvířátek nebo jako potravu pro zvěř, se takto nekonzumuje. Z botanického hlediska se jedná o dva zcela odlišné a nepříbuzné druhy.

Plod jedlého kaštanu vypadá jako malý ježek – kulatý, velikosti tenisového míčku, velmi pichlavý. Dozrávají v září a říjnu. Pozor! Bez rukavic je ani neseberete, ani nevyloupete, jejich ostny jsou jako jehly. Ve volné přírodě se s nimi u nás nesetkáte tak často jako třeba na Slovensku nebo Velké Británii. Nezbývá nám tedy, než si je koupit v obchodě.

Syrové kaštany jsou trpké. Až po upečení získají vynikající nasládlou chuť. Jak na to? Neničte si nové nádobí, postačí stará pánev s pokličkou. Slupku kaštanů nařízněte, nejlépe do kříže. Pokud tak neučiníte, z každého semínka se stane bomba, která nekontrolovaně vybuchne a znehodnotí se.

Pečte je na sucho, na mírném ohni vždy v jedné vrstvě. Pokličku je potřeba občas odklopit, aby se pod ní nedržela vlhkost, čas od času s nimi vařečkou zamíchejte, aby se otočily a pekly se rovnoměrně. Černohnědá slupka se po 15–20ti minutách otevře a pod ní se objeví zlatavá hmota, která je vaším cílem. Slupku z čerstvě upečených kaštanů odstraňujte ihned, dokud jsou horké. Za studena už vám to nepůjde.

Dobrou chuť!

Jedlé kaštany
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka