Petržel nepoužívejte jen jako ozdobu jídel, může toho nabídnout mnohem víc

16. září 2021

Petrželka je mnohem víc než jen ozdoba polévek a dalších pokrmů. Tato běžná bylinka má mocné výživové vlastnosti a obsahuje sloučeniny, které snižují riziko mnoha běžných nemocí, včetně rakoviny.

Pochází pravděpodobně ze Středozemí, kde se pěstuje již více než dva tisíce let. Je známa ve dvou základních odrůdách, kudrnka a petrželka hladkolistá (plochá). Kudrnku zmiňuje již římský filozof Plinius a staří Řekové často dekorovali vojenské i sportovní vítěze a dokonce i mrtvé hrdiny ozdobnou petrželkou.

V petrželce najdeme vitaminy A, C, riboflavin, niacin a kyselinu listovou. Z minerálů potom zinek, hořčík, draslík a vápník. Petrželka chrání proti poškození DNA a působí preventivně proti degenerativním chorobám, jako je rakovina.

Petržel

Studie prokazují, že list a lodyhy petrželky významně redukují schopnost rakovinných buněk migrovat a tvořit metastázy. Když se porovnávala tato schopnost u 47 dalších rostlin, petrželka byla jednou z prvních čtyř bylin, které měly nejvyšší efekt v potlačování sloučenin způsobených rakovinným bujením.

Známým riskantním faktorem pro vznik rakoviny je kyselina močová v krvi, velké hodnoty mohou vést také ke dně. Petržel kyselinu močovou potlačuje. V Turecku je petrželka používána s diabetem vzhledem ke své schopnosti podporovat játra, odvádět z nich toxiny, redukovat krevní cukr a sodík a také zmíněnou kyselinu močovou.

Petrželka je napěchována chlorofylem, který jí dává charakteristickou zelenou barvu. Chlorofyl odstraňuje těžké kovy z těla a stimuluje buněčnou aktivitu, která eliminuje odpady. Strava obsahující dokonce i nízké dávky chlorofylu pomáhá tvořit nové červené krvinky a detoxikuje škodlivé látky z krve.

Čtěte také

Tradiční medicínské systémy užívaly petrželku na podporu trávení po staletí, zvláště čínská medicína. Petrželka zlepšuje trávicí funkce mnoha způsoby, předně zabraňuje tvorbě plynu a stimuluje pohyb střev. Má protizánětlivé vlastnosti, které mohou redukovat riziko nádorů v trávicím i močovém traktu, podporuje kardiovaskulární systém, mozek a další systémy.

Kombinací petrželky s domácím jablečným octem zlepšíte stav střevní mikroflóry. Kousáním petrželky nakonec potlačíte tvorbu zápachu z úst, protože budete redukovat bakterie, které tyto potíže způsobují.

Petrželka zkrátka podporuje lidské tělo mnoha způsoby a je užitečná pro každého, kdo touží zlepšit zdraví a redukovat riziko rakoviny a dalších chronických onemocnění.

Čtyři zdravé šťávy z petržele

1. Dvě mrkve, ½ šálku petržele, 3 celerové stonky. Použijte odšťavňovač nebo mixér. Šťáva z odšťavňovače rychle dodá živiny do organismu. Smoothie přidá porci vlákniny navíc ke správné funkci trávicího traktu.

2. Šest listů římského salátu, hrst petrželky, 1 okurka, 1 jablko. Opět mixujte nebo odšťavněte.

3. Hrst koriandru, hrst petrželky, 1 okurka, 3 celerové stonky, 1 jablko. Mixujte nebo odšťavněte.

4. Dvě okurky, hrst petržele. Mixujte nebo odšťavněte.

Taboulleh s konopným semínkem

Suroviny:
2 šálky jemně pokrájené petrželky
1 šálek konopných semínek loupaných
1 malá jemně pokrájená červená cibule
½ červené jemně pokrájené papriky
3 polévkové lžíce olivového oleje
3 polévkové lžíce citronové šťávy

Dáme všechny ingredience do mísy a dobře promícháme. Podáváme.

Květákový taboulleh

Suroviny:
3 šálky jemně pokrájené hladkolisté petrželky
½ šálku jemně nasekané máty
4-5 jemně nasekaných jarních cibulek (nebo 1 cibule červená)
4 střední rajčata nakrájená na kostičky
100 gramů uvařeného nadrobno rozdrobeného květáku (zkusit můžete i syrový)
½ šálku citronové šťávy
3 lžíce olivového oleje
sůl a pepř

Smícháme všechny ingredience dohromady. Chuť případně upravíme. Podáváme s listy salátu jako přílohu.

Spustit audio

Související