Pistácie pomohou vašemu srdci. Můžete je přidat do sladkého těsta, ale i k masu

Pistácie patří do čeledi ledviníkovitých stejně jako kešu, mango či broskev. Tyto zelené oříšky rostou v hroznech na řečíku pistáciovém, stromku, který dává hojnou úrodu až zhruba po patnácti letech.

Vykopávky dokazují, že kmeny na Blízkém východě sbíraly pistácie už kolem roku 20 000 před naším letopočtem. V Turecku odhalili archeologové pozůstatky pistácií z doby kolem roku 7000 před naším letopočtem. Pistácie se zmiňují i v Bibli. Královně ze Sáby učarovaly natolik, že si na jejich produkci vyhradila výsadní právo.

V moderní době do roku 1976 pocházely pistácie ze Středního východu, téhož roku se uskutečnila v Kalifornii první komerční sklizeň pistácií. Nyní o pozici největšího světového pěstitele a vývozce soupeří Kalifornie a Írán.

Tyto zelené oříšky obsahují hodně vlákniny. Porce pistácií dodá více vlákniny než půl šálku brokolice. Jsou také dobrým zdrojem proteinu. Třicet gramů jader poskytne celých šest gramů proteinu, zároveň tato porce obsahuje tolik draslíku jako půlka velkého banánu. Kromě toho mají oříšky slušné množství hořčíku, mědi, fosforu.

Pistácie jsou ze všech stromových ořechů nejbohatším zdrojem fytosterolů, jimž se připisují preventivní účinky proti rakovině a srdečním chorobám. Mají vysoký obsah argininu, který pomáhá roztahovat cévy a lépe zásobovat krví všechny části těla. Obsahují i nejvíce rostlinné sloučeniny luteinu, který prospívá zraku.

Čtěte také

Hned po červeném víně jsou pistácie nejlepším zdrojem resveratrolu. Tato látka je známou bojovnicí proti rakovině a srdečně-cévním chorobám. Obsahují skvělou čtyřkombinaci látek prospěšných srdci. Pomohou nám tedy bojovat proti srdečním chorobám a podpoří krevní oběh.

Zdravé osoby, na jejichž celkovém příjmu kalorií se po tři týdny podílely dvaceti procenty pistácie, měly nižší oxidační stres a hladinu celkového cholesterolu, přičemž se jim zvýšila hladina blahodárného HDL cholesterolu.

Při nákupu vyhledávejte oříšky s napuklou skořápkou, pokud možno nesolené. Aby zůstaly čerstvé, skladujte je v lednici v dobře uzavíratelné nádobě. V mrazničce zůstanou pistácie čerstvé minimálně rok.

Šálek vyloupaných pistácií v receptu odpovídá dvěma šálkům pistácií nevyloupaných. Pokud chcete z oříšků odstranit slupku, pak je minutu blanšírujte (krátce vložte do horké vody) a 15 minut je při nízké teplotě sušte v troubě, nebo je opražte. Pistácie můžete přidávat do těsta a také je používat na ozdobu. V nasekaných pistáciích se dají obalovat ryby, kuře i další maso.

Pistáciový mořský jazyk

Ingredience
  • 1 kilogram plátků mořského jazyka (platýsovitá ryba)
  • 1 šálek nasucho opražených a oloupaných pistácií
  • ¼ šálku čerstvé petrželky nasekané
  • 1 čerstvý stroužek česneku nasekaný
  • ½ šálku olivového oleje
  • ¼ šálku mořské soli
  • ¼ šálku mletého pepře
  • 2 lžíce čerstvé šalotky nasekané
  • ¼ šálku čerstvé bazalky nasekané

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Pomocí mixéru ořechy trochu nasekáme, přidáme čerstvé bylinky, až jednu lžíci olivového oleje, šalotku, sůl a pepř. Rozmícháme na hladkou pastu s kousky pistácií. Dáme stranou.

V pánvi rozehřejeme zbylý olivový olej a ryby na něm na středním plameni lehce osmahneme. Neopékáme je zcela.

Zlatavé plátky přendáme do vymazaného pekáčku, nebo na plech. Každý plátek potřeme silnou vrstvou pistáciové pasty. Pečeme, dokud není z pasty křupavá krusta a rybí maso se neodlupuje.

Pesto z medvědího česneku a pistácií

Připravíme si 2 hrsti medvědího česneku, 70 gramů solených pistácií, 100 gramů sýra Grana Padano, 1 polévkovou lžíci citronové kůry, 1 lžíci medu, 150 mililitrů olivového oleje. K tomu sůl a černý pepř podle chuti.

Medvědí česnek pořádně umyjeme a osušíme. Přidáme k němu strouhaný sýr, pistácie, citronovou kůru, sůl a olivový olej. Všechno pořádně rozmixujeme, dochutíme medem, solí a kořením.

Pistáciové sušenky

Ingredience
  • 100 gramů másla, nebo kokosového oleje
  • 60 gramů kokosového cukru
  • 2 žloutky
  • 200 gramů nesolených pistácií
  • 200 gramů bezlepkové mouky
  • špetka soli

Pistácie rozemeleme. Do směsi mouky, cukru a soli vmícháme vejce a rozpuštěné máslo, nebo kokosový olej. Pokud by směs byla ještě příliš suchá, přidáme trochu vody.

Vypracujeme váleček, který odložíme do ledničky alespoň na hodinu.

Poté z válečku odkrajujeme kolečka, která klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě při 180 stupních asi 10 až 12 minut. Upečené sušenky necháme vychladnout.

Pistáciovo-mandlové kuličky

Ingredience
  • 4 až 6 velkých sušených fíků
  • 100 gramů loupaných mandlí
  • 100 gramů neloupaných pistácií
  • lžíce kokosového oleje

Fíky zalijeme horkou vodou a necháme změknout. Čtvrtinu pistácií si odložíme stranou a zbytek spolu s mandlemi lehce nasucho opražíme.

Ještě horké ořechy rozmixujeme se lžící kokosového tuku, přidáme 4 fíky a znovu propracujeme. Pokud by byla hmota příliš drolivá, přidáme další fík.

Hmotu pak necháme chvíli zpevnit v lednici a tvarujeme z ní malé kuličky, které obalujeme ve zbylých nadrcených pistáciích. Pistácie můžeme ovonět lžičkou růžové vody a špetkou kardamomu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.