Plodové růže zkrášlí vaši zahradu, ze šípků pak můžete vyrobit zdravou zavařeninu

17. listopad 2015

Když se řekne růže, často jakoby jedním dechem dodáme: královna květin. My zahrádkáři ale také dobře víme, že díky báječným vlastnostem šípků bychom růži klidně mohli nazývat i královnou plodů. Jak vlastně nahlížíme na růže z pohledu ovocnáře?

Plody růží, takzvané šípky mají mnoho tvarů i barev, od žluté až po tmavě hnědou. Některé jsou drobné jako hrášky, jiné dosahují velikosti menšího ořechu. Ani doba zrání plodů není u všech růží stejná, existují druhy zrající již v plném létě, jiné se hodí ke sběru až v říjnu.

Kromě toho, že jsou plody růží velmi hezké, přinášejí užitek nejenom drobným živočichům, ale i lidem. Proto si jich všimli i ovocnáři, kteří hledají různé možnosti, jak je pěstovat a prakticky i využívat.

Možnosti využití šípků

Žádná růže není jedovatá, můžete bez obav sbírat šípky z kteréhokoliv druhu. Lépe se ale zpracovávají šípky velkoplodých růží, kterým se také říká dužnoplodé.

Šípky mají vysoký obsah vitaminu C v takové formě, že se neznehodnocuje tepelnou úpravou. Obsahují i vitaminu A.

V plodech je také mnoho minerálních látek, například vápník, draslík, hořčík, železo, fosfor a sodík. Do malého šípku se navíc vejdou ještě třísloviny, cukry, pektin, silice, antokyany a kyselina jablečná spolu s citronovou!

Co mohou šípky nabídnout našemu zdraví?

Šípky pomáhají proti jarní únavě, při hypovitaminóze (nedostatek některých vitaminů), preventivně působí proti infekcím ledvin a močových cest. Příznivě ovlivňují krvetvorbu a podporují dobré vyměšování i činnost střev.

Šípky - skvělý zdroj přírodního vitaminu C

Semena uvnitř šípků jsou léčivá. Obsahují hodně vitaminu E, který omlazuje pleť, čaj z nich působí močopudně a zklidňuje revmatické choroby.

Šípky můžeme zpracovat různými způsoby – na zavařeninu, šípkovou polévku, omáčku ke zvěřině, kompot. Nebo si naložte šípky na likér i povidla, protlak či rosol. Průmyslově se ze šípků vyrábí džusy.

Plodové růže jsou vhodné i do okrasné zahrady

Růže Moeysova (R. moyseii) upoutá na první pohled velikostí plodů. Šípky jsou téměř šest centimetrů dlouhé, temně oranžovo-červené s mimořádně vysokým obsahem vitaminu C. Kvalitní plody mají všestranné využití, sběr může začít během září.

Růže svraskalá (R.rugosa) není domácího původu, patří ale k nejodolnějším druhům. Plody má v průměru třícentimetrové, zploštělé, s masitou dužninou, jež se dobře konzervují. Dozrává později - během září a října. Od tohoto druhu existuje celá řada velmi hezkých odrůd.

Spustit audio