Plody goji se už tisíce let doporučují pro dlouhý život, ostrý zrak a lepší plodnost

16. červenec 2020

Názvy goji a kustovnice čínská se v praxi běžně zaměňují a jsou jimi myšleny sušené plody oranžové až červené barvy, které jsou plné semínek a poslouží jako zdravá a chutná svačinka. Ve skutečnosti jsou pravé goji pouze tibetské odrůdy kustovnice.

I u nás se běžně setkáme s rostlinou kustovnicí, která se vysazuje pro okrasné účely a také jako prostupná síť keřů u dálnic. Jde o takzvanou kustovnici cizí, která se podle všeho ke konzumaci nehodí. Celkově existuje asi 40 druhů kustovnic.

Kustovnice pochází z Tibetu a Mongolska a v čínské a východní medicíně se tradičně používá už 3000 let. Číňané pěstují kustovnici nepřetržitě tisíce let, dále se pěstuje i v dalších asijských zemích, na Středním východě, ve Velké Británii a Severní Americe.

Goji obsahují celou řadu živin a minerálů a jsou velmi výživově bohaté, ačkoli obsahem žádného konkrétního vitaminu nevynikají. Koncentrace beta-karotenu a zeaxantinu je však více než mimořádná a řadí goji mezi plody s nadprůměrnou antioxidační schopností. Množství antioxidantů je vyšší než ve většině druhů ovoce a zeleniny.

Kustovnice má univerzální léčebný účinek, pomáhá při zánětech, kožních problémech, krvácení z nosu i bolesti. V čínské medicíně se goji doporučují pro dlouhý život, ostrý zrak, zdravá játra, lepší plodnost a produkci spermií, mladistvý vzhled, lepší krevní oběh.

Čtěte také

U králíků, kteří deset dní konzumovali výtažek z kustovnice, došlo k významnému snížení hladiny krevní glukózy, celkového cholesterolu a triglyceridů a zároveň zvýšení hladiny dobrého HDL cholesterolu. U diabetických krys, které tři týdny dostávaly goji, výrazně poklesly hladiny triglyceridů, cholesterolu, snížila se váha a zlepšila citlivost na inzulín.

Při pokusech na buňkách se zjistilo, že extrakt z kustovnice brzdil šíření rakoviny a podporoval zánik buněk rakoviny jater. Jiné výzkumy prokázaly, že kustovnice zpomalovala bujení leukemických buněk. Pokusy na myších odhalily, že goji zvyšuje účinnost ozařování rakovinných buněk.

Před konzumací sušené plody opláchněte a nechte patnáct minut máčet. Můžete je pojídat samotné jako přesnídávku, můžete jimi také obohatit různé cereální směsi a domácí tyčinky či kuličky, případně zdobit poháry.

Ovocný chia pudink s banánem a goji

Suroviny:
2-3 lžičky chia semínek
1 banán
100 mililitrů mandlového mléka
1 lžíce sušených goji
1 lžička datlového sirupu nebo dvě datle

Chia semínka a goji namočíme alespoň na 10 minut do mandlového mléka. Přidáme datlový sirup nebo ne příliš suché datle a rozmixujeme dohladka. Poté přimícháme pokrájený banán, vlijeme do misky, ozdobíme několika kousky goji a podáváme nebo necháme odstát v ledničce.

Kořeněná ořechová směs s goji

Suroviny:
½ šálku mandlí
½ šálku vlašských ořechů
šálek dýňových semínek
1 polévková lžíce javorového sirupu
1 polévková lžíce kokosového oleje
2 lžíce chia semínek
¼ lžičky soli
¼ lžičky skořice
1 lžíce goji

Ořechy je dobré nasekat na menší kousky. Ne však úplně nadrtit, abychom při konzumaci měli lepší chuťový vjem

Předehřejeme troubu na 150 stupňů. Smícháme ořechy a semínka v malé míse. Do malé pánve nalijeme javorový sirup a kokosový olej. Mícháme olej a sirup na středním plameni asi 30 sekund, dokud se olej neroztaví. Sejmeme z ohně.

Přidáme do pánve sůl, koření, chia, promícháme. Vhodíme směs ořechů a semen. Použijeme gumovou stěrku, která pomůže obalit ořechy a semena kořeněnou směsí s olejem a sirupem.

Vyložíme nádobu na pečení pečicím papírem. Směs rozprostřeme do této nádoby a 10 minut pečeme v troubě. Promícháme a pečeme dalších 7 až 8 minut. Vyjmeme z trouby, vmícháme goji, dokud je směs ještě horká. Necháme v pánvi vychladnout. Po zpevnění směsi můžeme skladovat ve skleněné nádobě po dobu pěti dnů.

Smoothie s goji

Suroviny:
3 grapefruity
3 pomeranče
1,5 banánu
5 jahod
hrst goji
chia semínka

V odšťavňovači vylisujeme citrusy. Do mixéru vložíme banán, jahody, goji a semínka, přilijeme šťávu a rozmixujeme. Led není nutný. Sušené goji je vhodné je předem namočit.

Spustit audio

Související