Podle vědců by i jednoduché dietní úpravy velmi snížily výskyt rakoviny. Začněte lněným semínkem

11. říjen 2018

Začneme smutnou statistikou. Ale věřte, že po přečtení dalších odstavců nás již nebude tolik znepokojovat. Tak tedy: V současné době je v České republice asi 450 tisíc onkologických pacientů, 850 tisíc diabetiků, 2,5 milionu osob trpících kardiovaskulárními problémy.

V roce 1850 zemřel ve vyspělém světě na rakovinu jeden člověk z 2500, v roce 1950 jeden z osmi, v roce 2000 jeden ze tří a dnes je to už bezmála jeden ze dvou. Vědci přitom odhadují, že i jednoduché dietní úpravy by snížily ze 60 až 70 procent rakovinu prsu, tlustého střeva a prostaty, stejně tak i ze 40 až 50 procent rakovinu plic.

Takovou jednoduchou dietní úpravou může být zařazení lněného semínka do jídelníčku. Tato rostlina se u nás dříve pěstovala a konzumovala. Navíc se ze lnu vyráběly oděvy, tkaniny, ale také barvy, fermeže, laky, inkoust a dokonce i linoleum. Dokonce již egyptské mumie byly odívány do lněných látek. Známá Hildegarda z Bingenu používala lněné obklady k léčení nemocných.

Len obsahuje tři zásadní látky: vlákninu, omega-3 kyseliny a lignany. To jsou rostlinné sloučeniny, o kterých se domníváme, že mohou chránit před rakovinou prsu a také střev. Ženy s vysokým příjmem lignanů měly o 58 procent nižší riziko onemocnění rakovinou prsu.

Pro co největší užitek použijte mlýnek

Abyste z lněného semínka měli co největší užitek, je potřeba ho čerstvé umlít v mlýnku (kávovém nebo na koření). Lněný olej obsahuje mnoho omega-3 kyselin, ale lignany s vlákninou v něm zpravidla nezůstávají.

Čtěte také

Jednou až dvěma lžícemi lněného semínka denně sypte ranní ovesnou kaši, cereálie, smoothie, přidávejte do polévek, salátů, palačinek a podobně. Přidejte semínko také do cottage sýrů a máte jednu z nejznámějších antikarcenózních diet na světě, takzvanou dietu dr. Budwigové.

Doktor Luis Ignarro, nositel Nobelovy ceny za medicínu, uvádí, že len je zázračný prostředek pro zdraví cév a srdce. To je důsledek vysokého obsahu omega-3 mastných kyselin. Díky nim klesá riziko infarktu a mrtvice.

Jediná lžička lněného semínka obsahuje dva gramy vlákniny, která dokáže snižovat cholesterol a pomůže organismu od zánětů. A napadlo by vás, že lněný olej přispěl i ke snížení celkové hyperaktivity u dětí s ADHD?

K jednoduchým dietním úpravám další účinná rada na závěr: Pozor na cukr! Straňme se ho, neboť velmi narušuje přirozenou rovnováhu organismu.

Cuketovo-banánový chlebíček v paleo stylu

Suroviny:
¾ šálku kokosové mouky
1 šálek nastrouhané cukety
1 zralý banán rozmačkaný vidličkou
10 datlí - ve vodě namočené asi 30 minut
3 polévkové lžíce mletého lněného semínka
1 čajová lžička kypřícího prášku
1 čajová lžička skořice
½ čajové lžičky soli

Troubu předehřejte na 175 stupňů. Mletá lněná semínka v míse rozmíchejte s devíti lžícemi vody a dejte do ledničky (takto upravená v receptu nahradí vejce). Ve velké míse rozmíchejte kokosovou mouku, prášek na pečení, skořici a sůl.

Osušte namočené datle. Přidejte je do mixéru s trochou vody, podle jejich suchosti budete potřebovat možná až jeden šálek vody na rozmixování. Vodu přidávejte postupně tak, aby směs získala konzistenci pasty. Datle vytvoří silný karamel.

Přidejte datle je do velké mísy s moukou, přimíchejte cuketu a banán. Přidejte lněné semínko s vodou. Všechny ingredience řádně promíchejte. Formu na pečení vyložte pečicím papírem a naplňte směsí. Povrch urovnejte lžící.

Pečte 20 až 35 minut. Chlebíček by měl být na povrchu lehce nazlátlý, na dotek však jemný. Propečenost můžete zkontrolovat zapíchnutou špejlí. Vyndejte z trouby a nechte chladit asi 10 minut. Poté chlebíček vyjměte a nakrájejte na kousky.

Karbanátky z quinoy s černými fazolemi

(podle Joea Crosse)

Suroviny na 12 kusů:
2 šálky quinoy
1 hrnek vody
1 lžíce kokosového oleje
2 drcené stroužky česneku
½ cibule nakrájené na plátky
1 chilli paprička nebo ½ lžičky kajenského pepře
1 plechovka černých fazolí (prodávají v orientálním koutku dva české hypermarkety) nebo až 300 g doma vařených fazolí
2 lžičky rajčatové pasty nebo pyré
8 lžic drcených lněných semínek
¼ lžičky mleté kurkumy
¼ lžička drceného kmínu
olivový olej na pokapání
mořská či himálajská sůl
mletý černý pepř

Quinou nasypte do kastrolu, přidejte 4 šálky vody a na středním plameni přiveďte k varu. Občas zamíchejte. Plamen ztlumte, jakmile se voda začne vařit. Po 10 až 15 minutách se voda vstřebá.
Předehřejte si troubu na 220 stupňů. Na pánev vlijte kokosový olej (nebo olivový) a na středním plameni na něm restujte česnek, cibuli a chilli.

Polovinu propláchnutých fazolí vsypte do mixéru a přidejte rajčata a restovanou zeleninu. Mixujte, až bude směs jemná, pak přelijte do misky. Přidejte zbývající fazole, quinou, drcená lněná semínka a koření. Vše dobře promíchejte a na dochucení osolte a opepřete.

Směs na 15 minut odstavte, lněné semínko funguje jako pojivo a zpevní ji. Měla by být dostatečně pevná, aby se dala vytvarovat. Podle potřeby přidejte další lněná semínka. Pokud je příliš suchá, přidejte trochu vody.

Ze směsi vytvořte 12 karbanátků a rozložte na plech. Pokapejte je olivovým olejem a pečte 15 až 20 minut do zezlátnutí.

Spustit audio

Související