Pórek je antibiotikum, pomůže proti únavě a hodí se do mnoha receptů

14. květen 2020

Pórek je oblíbená zelenina ze stejné čeledi jako česnek a cibule. Obsahuje éterické oleje s obsahem síry, jež mu propůjčují typické aroma a kořenitost. Postrádá však štiplavost cibule, a tak je vhodnější na přípravu kompletního pórkového menu.

Druhy zimního póru jsou velmi odolné a přežijí v mrazu, jsou tedy schopné přezimovat i na poli či zahrádce a mohou se sklízet až do jara. V předjarní době se skvěle hodí na posílení odolnosti a pro překonání jarní únavy a posledních zimních viróz.

Přesto, že je odolný vůči zimě, pochází z jižních zemí. Pórek si zamilovali již staří Řekové, Římané či Egypťané. Léčili jím bolení v krku, záněty hrtanu, používali jej proti dně a ledvinovým kamenům. Traduje se, že velké množství póru konzumoval římský císař Nero, aby mu zesílil hlas.

Podobně jako další cibulová zelenina obsahuje allicin, látku s vynikajícími antibakteriálními, antivirovými, antimykotickými účinky. V žaludku a střevech působí proti kvasinkám a bakteriím, jež vyvolávají nadýmání, střevní koliku a průjmy. Zvláště ženy ho mohou používat proti častým potížím s močovým měchýřem. Allicin se vyloučí přes ledviny do močového měchýře a může působit antibakteriálně. Pórek patří mezi přírodní antibiotika.

Za týden sníží hladinu cholesterolu

Pórek dobře působí proti bronchitidám a povzbuzuje činnost mozku. Přispívá ke snižování cholesterolu v krvi, celkově snižuje obsah tuků. Již týdenní kúra (denně 200 gramů pórku) může výrazně snížit hladinu cholesterolu a tuků v krvi. Podporuje zdravá střeva a střevní peristaltiku.

Je nejlepší volbou pro starší populaci, neboť zřejmě není účinnější zeleniny, která působí tak výrazně proti změnám cév ve stáří. Je vynikajícím preventivním a tišícím prostředkem při chorobách žil jako jsou křečové žíly, účinně působí proti krevním sraženinám, snižuje obsah usazenin v žilách. Podporuje tvorbu nových vazivových tkání.

Čtěte také

Pórek obsahuje stopové prvky, zejména zinek (na vaziva, stěny cév, tvorbu hormonů, libido), mangan (pro celkový metabolismus, sexualitu, barvu vlasů a pleť) a selen (štítná žláza, imunitní obrana). Je užitečným zdrojem kyseliny listové na podporu tvorby krvinek, svalů a hojení ran. Pomáhá proti hemoroidům.

Pórek se často používá jako přísada do salátů, polévek a omáček. Má však všechny vlastnosti, aby se stal samostatným pokrmem. Je to plnohodnotná a všestranně využitelná zelenina.

Chutný je salát ze syrového pórku zejména v kombinaci s jablky a ořechy, ale i s čerstvým nastrouhaným fenyklem. Syrový se hodí také do pomazánek. Pórek dusíme, podáváme pod maso, vaříme z něj polévky, zapékáme ho. Vařený pórek s máslem nebo bešamelovou či holandskou omáčkou nahradí chřest nebo černý kořen.

Pečený pórek se šunkou

Suroviny:
1 pórek
plátky šunky
1 plátek sýra light
sůl

Pórek dobře omyjeme a rozkrojíme na dva až tři kusy. Ty vaříme 20 až 30 min ve slané vodě. Vymačkáme všechnu přebytečnou tekutinu nebo osušíme utěrkou. Každou část zabalíme do plátku šunky. Na pórek položíme plátek sýra, případně i lžičku olivového oleje a v troubě gratinujeme.

Pórek s houbami

Pórek, zelenina

Suroviny:
250 gramů pórku
1 lžička bujónu
2 rajčata
bylinková sůl
čerstvě mletý pepř
1 lžička sušeného oregana
10 žampionů
máslo
případně 100 gramů sýru boryna (20% eidam)

Pórek důkladně omyjeme a nakrájíme na kolečka široká 2 centimetry. V troše vody rozmícháme zeleninový vývar, uvedeme do varu a pórek v něm podusíme 3 minuty.

Rajčata spaříme, oloupeme, vybereme zrníčka, vyřízneme stopky a dužinu pokrájíme na kostky. Žampiony očistíme a rozčtvrtíme. Spolu s rajčaty vmícháme do pórku.

Ochutíme oreganem, osolíme a opepříme. Navrch rozdělíme eidam pokrájený na kostičky. Přiklopíme a na malém ohni dusíme 5 minut. Když se sýr roztaví, přidáme trochu másla a okamžitě podáváme.

Pórková polévka s bramborem

Suroviny:
jeden pórek
tři brambory
litr zeleninového vývaru
olivový olej nebo ghí
sůl, pepř

Pórek nakrájíme na kolečka a bílé části podusíme na oleji či másle doměkka. Zalijeme litrem zeleninového vývaru a vhodíme zbylý pórek a na kostky nakrájené brambory. Vaříme asi 20 minut.

Poté odlijeme polovinu vývaru, rozmixujeme a přilijeme zpět do polévky. Polévku můžeme mírně dochutit smetanou (nebo kokosovou či sójovou). Pak ji ještě krátce povaříme.

Pórek na másle (jako příloha)

Suroviny:
tři očištěné pórky (bílé části), nakrájené podélně na proužky
ghí nebo kvalitní máslo
sůl, pepř
citronová šťáva
olivový olej

V hrnci rozehřejeme ghí nebo máslo a plátky pórků na něm osmahneme. Osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme asi deset minut. Hotový pórek zakápneme citronovou šťávou a trochou olivového oleje.

Zapečený pórek

Suroviny:
2-3 pórky
2 lžíce dijonské hořčice
6 lžic sójové nebo zakysané smetany
100 gramů strouhaného sýra
sůl, pepř
sušená šunka

Bílé části pórků (nakrájené na 6 až 8 kousků) povaříme 5 minut v osolené vodě. Poté vyjmeme a zchladíme ve studené vodě. Každý kousek obalíme v plátku sušené šunky a naskládáme do zapékací mísy nebo pekáčku.

Poté si připravíme omáčku - smícháme hořčici, smetanu a přidáme sýr, osolíme a opepříme. Omáčkou pórky přelijeme a pečeme v troubě na 180 stupňů 15 až 20 minut, dokud pokrm nezezlátne.

Spustit audio

Související