Při vybírání dárků pro děti respektujte přání, ale nenechte si poroučet, říká psycholog

15. prosinec 2015

Trpí depresemi kvůli předvánočnímu shonu, zběsilému nakupování dárků nebo samotě. Lidí, kteří těžko zvládají období před svátky, v posledních letech přibývá v ordinaci psychologa Rostislava Nesnídala z Českých Budějovic. Přitom jde podle něj hlavně o to dokázat se zastavit.

„Když se jednou rozběhneme, jsme ve strašném spěchu, až upadneme. Ale život není od toho, abychom jen běželi a padali, ale abychom se uměli zastavit, potěšit a podobně. Je třeba si uvědomit, že méně někdy znamená více,“ říká.

Lidé by se podle něj měli snažit nepropadnout panice a nezapojovat se příliš do dostihů v nakupování dárků: „Možná to, co zameškáme přes rok, se snažíme dohnat o svátcích, ale já si myslím, že nezáleží, kdo toho dá víc pod stromeček, ale jestli to opravdu myslí s tím dárkem vážně, jestli chce potěšit. Vždyť co nás do té zběsilosti nutí?“

Uklidnění před Vánoci nenahrávají ani všudypřítomné reklamy. „Jsou neskutečně cílené a tlačí nás do obrátek. Nutí nás kupovat víc a víc věcí, ze všech stran jsme zavaleni nabídkami, akcemi, reklamními letáky,“ varuje.

Při vybírání dárků pro děti by podle jeho slov rodiče měli respektovat přání, ale s rozmyslem a v rozumné míře. „Dítě si nesmí poroučet, že chce to a ono. Když dárků dostane přehršel, nedokáže je všechny ani vnímat. Vždycky bych vhodné dárky promýšlel a nemělo by se vybírat jen podle televizních reklam, protože televize nás zahlcuje a výsledkem je, že si dítě přeje pomalu hodiny s vodotryskem,“ připomíná Rostislav Nesnídal.

I obyčejnější hračka, praktický dárek může udělat velkou radost, pokud rodiče dokáží svého potomka motivovat. „Záleží, jak rodiče u stromečku o dárku mluví. Dítě můžete na dárek zmotivovat, zalíbí se mu, když mu ho někdo pochválí,“ radí.

Také je podle něj dobré už před svátky mluvit o věcech, které by pod stromečkem mohly být, napsat seznam s tím, že Ježíšek se rozhodne, který dárek bude nejlepší. Rostislav Nesnídal zároveň radí, aby se členové rodiny na dárcích pro děti domluvili, nejlépe tak, aby pod stromečkem byl jeden velký dárek a pak několik drobností.

A jak prozradit, že místo Ježíška vlastně nadělují maminka s tatínkem? Podle Rostislava Nesnídala postupně: „Nejde ze dne na den říct, že Ježíšek už nepřijde, ale třeba že toho má letos Ježíšek moc, a tak souhlasí s tím, že místo něj dá dárek maminka. Postupně vysvětlíme, že dárky si dávají lidé, když se mají rádi.“

autoři: Andrea Poláková , Jana Urbanová
Spustit audio