Kocovinu i kašel léčí pomelo. Pro Číňany je zdrojem prosperity a štěstí, Malajcům pomáhá zahnat zlé síly

Je to opravdový citrusový gigant a člověka nutí k zamyšlení, jak se něco tak velkého udrží na stromě. V jihovýchodní Asii, odkud pomelo nejspíš pochází, vědí, že to zvládne. A to dokonce i tehdy, když doroste do váhy až 5 kilogramů.

Takto velké plody však v našich supermarketech neuvidíte. Tam jsou běžnější pomela s váhou kolem jednoho kilogramu. Pěstují se v Kalifornii, Mexiku, Číně a v mnohem menší míře také v evropském Španělsku.

Pomelo má málo kalorií a spoustu vody. Kvůli obsahu vody se balí do igelitových obalů, jinak má tendenci vysychat. Konzumuje se syrové bez slupky, ale i jako příměs do jiných pokrmů. V čínské kuchyni se používá i kůra plodu. Kromě nám známé bledě žluté dužiny existují i druhy s dužinou oranžovou až červenou.

V Číně se vyrábí spousta léků ze semen, květu, kůry, plodů i vysušených plátků pomela. Jsou určeny pro léčbu kašle, otoků, zlepšení trávení, pomáhají při kocovině a otravě alkoholem. Podobně jako grapefruit však pomelo obsahuje furanokumariny, které negativně ovlivňují určité léky. Proto lidé se silnou medikací musí být obezřetní.

Vědecké studie prokázaly, že citrusům bychom se neměli vyhýbat. Vzhledem k obsahu antioxidantů dokáží velmi pomoci v prevenci i zaléčení komplikací spojených s nadváhou a obezitou. Konzumace pomela prospěje i imunitnímu systému. Je totiž dobrým zdrojem vitaminu C, který vytáhne do boje proti volným radikálům a ochrání tělo před oxidačním stresem a jeho nebezpečnými důsledky.

Čtěte také

V pomelu se nachází i slušné množství vlákniny, kterou ocení naše střeva. Vysoký obsah draslíku zase přispěje k prevenci srdečních chorob, posílení kostí a předcházení osteoporóze. Pomelo dodá tělu také hořčík, který pomůže v uvolňování svalové zatuhlosti a křečí.

Tuto lékárničku v přírodním balení ocení i naše pleť, které prospěje provitamin A a silné antioxidanty ničící volné radikály, jež porušují tvorbu kolagenu a vysušují pleť.

Zdá se však, že pomelo neléčí pouze tělo. Pro Číňany představuje i zdroj prosperity a štěstí, nesmí tak chybět při oslavách nového lunárního roku. Malajci kůru i listy pomela vaří a vývar využívají pro rituální koupele, které slouží k očištění ducha a mají zahnat zlé síly. V Indočíně se listy, kůra i semena využívají k výrobě oleje, kterým se zapalují opiové dýmky. Květy zase mohou sloužit pro výrobu parfémů. Mnohdy se zužitkovává i dřevo stromů, protože je těžké a tvrdé.

Pomelo jezme nejčastěji samotné, ale přidat je můžeme do ovocného i zeleninového salátu a také si pochutnat na nějakém exotickém receptu s krevetami i vepřovým masem.

Smoothie s pomelem

Ingredience
  • 1 pomelo
  • 1 pomeranč
  • 1 granátové jablko
  • 1 mango
  • případně trocha medu na doslazení

Ovoce předem vychladíme. Pomelo a pomeranč okrájíme na dužinu, rozkrájíme na menší kousky, bílé části odstraníme. Mango oloupeme, odkrájíme od pecky a nakrájíme na menší kousky.

Ovoce vložíme do mixéru, rozmixujeme, ochutnáme. Podle chuti přidáme med. Je-li to nutné, znovu rozmixujeme.

Rozlijeme do skleněných nebo porcelánových misek, posypeme vyloupanými jadérky z granátového jablka.

Thajský salát z pomela

Ingredience
  • 50 gramů čerstvých sójových klíčků
  • 30 gramů zelených fazolek
  • 10 gramů ořechů (arašídy)
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • šťáva z půlky limetky
  • lžička až lžíce medu
  • 1 chilli paprička
  • ¼ pomela (nebo ½ pomeranče)
  • 30 gramů mrkve pokrájené na nudličky

Do hmoždíře dáme mrkev, fazolky, sójové klíčky, ořechy a promícháme. Lehce pomačkáme tak, aby směs pustila šťávu.

Přidáme jemně pokrájenou chilli papričku, med, rybí omáčku, limetkovou šťávu a kousky z pomela nebo pomeranče.

Několikrát promícháme a ozdobíme koriandrem nebo petrželkou.

Spustit audio

Související