Pronásledovali německou stíhačku a stálo je to život. Sestřelené piloty připomíná pomník u Boršova

25. červen 2017

Když se u Boršova nad Vltavou vydáte směrem od řeky přes hradiště nahoru, dorazíte k soše bytosti, která drží v náruči motýla, a pomníku se jmény William Preddy a Raymond Reuter. Zde bylo 17. dubna 1945 sestřeleno letadlo Mustang P-51 velitele americké letky Raymonda Reutera.

Město zde vytvořilo pietní místo. „Je tu informační deska, mapka, fotografie Reuterovy letky, snímek obou pilotů a kámen, který tady odhalil pan František Hokr. Ten jako první našel a zveřejnil toto místo,“ říká starosta Boršova nad Vltavou Jan Zeman.

Vše doplňuje socha od Petra Fidricha. „Kouká směrem k plánskému letišti, odkud přišly ty střely, které sestřelily postupně dvě letadla. Bytost zároveň drží motýla coby křehkého tvora, měla by naznačovat, že i náš život je křehký. Na základně sošky je pozdrav pilotů Good Luck, což by mělo znamenat nejen šťastný let, ale především šťastné přistání,“ popisuje starosta.

Piloti Raymond Reuter a Willian Preddy letěli od Českých Budějovic směrem k letišti v Plané. Tam je zasáhly střely. Reuter se zřítil u Boršova, Preddymu se ještě podařilo doletět k Dolnímu Třebonínu, kde nouzově přistál. Utrpěl však taková zranění, že za tři dny v českobudějovické nemocnici zemřel.

Pietní místo u Boršova nad Vltavou připomíná sestřelení svou amerických pilotů v dubnu 1945. Na informačním panelu jsou fotografie letců, mapka i maskot letky

Stroj velitele letky Raymonda Reutera se roztrhl těsně nad zemí u Boršova. „Nad plánské letiště přitom americké piloty přivedlo to, že pronásledovali německý Messerschmitt. Německý pilot dal pokyn vysílačkou, že navádí dvě americká letadla nad letiště, takže Němci se na to připravili a oba sestřelili,“ doplňuje Jan Zeman.

Bombardovací svaz Spojenců za druhé světové války startoval z letišť v Anglii, stíhačky jako ochrana bombardovacího svazu létaly z Itálie. Stroje se setkávaly v Evropě nad místem, které už bylo obsazeno Spojenci, takže nehrozilo, že se tam objeví německé stíhačky.

Udělali chybu, nedrželi se svých bombardérů

Bombardéry poté pokračovaly dál podle zadání a spojenecké stíhačky je měly doprovázet. „Oba letci se dopustili chyby, hlavně Reuter, který byl velitelem a dal pokyn k pronásledování té německé stíhačky, přestože měli střežit svoje bombardéry, u nich se měli držet,“ připomíná Jan Zeman.

Informační cedule u Boršova dnes připomíná nejen samotnou událost, ale také nabízí stručnou charakteristiku strojů a ukazuje maskota Reuterovy letky. Je to obrázek králíka na ozbrojené mrkvi nebo chilli papričce. „Letci měli své oblíbené maskoty, Američané nejčastěji polonahé slečny, ale tady to byl králík. Ukazuje to, že letci měli v armádě výsadní postavení a bylo jim dovoleno to, co ostatním ne,“ uzavírá starosta.

Spustit audio

Související