Proti stresu a na podporu kondice zkuste salát polníček. Dochucujte různými zálivkami

Drobnolistý salát polníček patří mezi zeleninu, která by neměla zůstat opomíjena. V salátech působí čerstvým dojmem mladých aromatických lístků s příjemnou oříškovou chutí. Biologicky má vyšší hodnotu než hlávkový salát.

Polníček pravděpodobně sbírali již staří Římané. V současné době je oblíben především v západní Evropě: Německu, Itálii, Holandsku, Dánsku. Je dobře, že mu i u nás začínáme věnovat pozornost. Jedná se totiž o ideální zdroj živin, obsahuje vitaminy a minerály.

Je bohatý zejména na hořčík, nejdůležitější minerál proti stresu a na podporu kondice. Hořčík je součástí 300 enzymů, které probouzejí prakticky veškerý metabolismus v lidském těle a stimulují geny v buněčných jádrech.

Polníček tedy aktivuje přeměnu látkovou v buňkách, zvyšuje schopnost zvládnout stres, podporuje výkonnost ve sportu, zlepšuje schopnost soustředění, posiluje sliznice v celém těle a podporuje krvetvorbu.

Podobně jako další tmavozelené listové zeleniny obsahuje polníček mnoho železa v dobře využitelné formě. Čím lépe je tělo zabezpečeno železem, tím účinněji se může bránit bakteriím, virům a plísním. Nedostatek železa je příčinou únavy, malátnosti nebo slabé soustředěnosti. Bledost obličeje a pokožky patří k běžným příznakům.

V polníčku najdeme také vitamin E, kyselinu listovou a mnoho vitaminu C. Ten pomáhá při stresu, nedostatečném spánku a silném nervovém zatížení. Významně zlepšuje zužitkování bílkovin z potravy. Je ideální pokapat polníček citronovou šťávou.

Před zpracováním čerstvý polníček pečlivě opereme, odstraníme kořínky a uchováme v mikrotenovém sáčku v ledničce. Lístky upravujeme jako salát s různými zálivkami.

Polníček s vejcem

Suroviny:
200 gramů polníčku
2 vejce
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce medu
2 lžíce slunečnicových semínek

Polníček zbavený kořínků, pečlivě opraný a okapaný dáme do velké salátové mísy. Z citronové šťávy a medu ušleháme zálivku a pokapeme salát.

Vejce uvaříme natvrdo, nakrájíme na plátky a ozdobíme jimi salát. Posypeme slunečnicovými semínky. Rozdělíme do salátových misek.

Polníček se sušenou šunkou

Salát z polníčku

Suroviny:
30 gramů vlašských ořechů
2 jablka
1 lžíce másla
1 salát radicchio
200 gramů polníčku
2 puky čekanky
3 lžíce jablečného octa
sůl, čerstvě mletý pepř
1-2 lžičky medu
olivový olej
100 gramů sušené šunky

Vlašské ořechy nahrubo posekáme a na pánvi nasucho krátce opražíme. Jablka omyjeme, vyřízneme jádřince, nakrájíme na dílky a podusíme na rozehřátém másle.

Radicchio opláchneme a natrháme na malé kousky. Polníček přebereme a opereme. Čekanku očistíme, vyřízneme košťál, listy omyjeme, případně nakrájíme.

Ocet smícháme se solí, pepřem a medem. Pomalu zašleháváme olivový olej.

Radicchio, polníček a čekanku vložíme do mísy a pokapeme zálivkou. Poklademe sušenou šunkou, vlašskými ořechy a podáváme.

Miláčkův salát

(upravená verze tradičního švýcarského salátu)

Suroviny:
porce polníčku
šunka od kosti
vařené vejce
čerstvý pepř
salátová zálivka (nejlépe lehká bílá z jogurtu nebo zakysané smetany nebo z kokosového mléka lehce sladkokyselá)

Polníček poctivě omyjeme, necháme oschnout. Šunku nakrájíme na drobné kostičky a na pánvi ji osmahneme. Uvaříme si vejce (do každé porce salátu jedno).

Do salátového talíře vložíme kopičku salátu, posypeme teplou šunkou (Švýcaři používají tradiční špek) a přidáme vařené vejce pokrájené na drobné kousky. Okořeníme čerstvým pepřem, s ohledem na slanost šunky nemusíme solit.

Salát pokapeme dresinkem. Dresink připravíme z jogurtu nebo kysané smetany či kokosového mléka s přídavkem trochy octa, špetky soli a kokosového cukru či javorového sirupu nebo medu.

Spustit audio

Související