Rakouské jezero Attersee láká na vandrování s potápěčskými brýlemi

11. červenec 2016

Pouhé dvě hodiny cesty autem od hranic jižních Čech s Rakouskem leží jezero Attersee. To je oblíbeným cílem řady Čechů, potvrzuje šéf turistické centrály Attersee Christian Schirbauer. „Jezdí sem velmi často a jsou pro nás třetím nejdůležitějším zahraničním trhem,“ říká.

Velké jezero s krásně čistou vodou nabízí skvělé podmínky pro potápění, ale na své si tu přijdou i milovníci turistiky a cyklistiky. „Užijí si hlavně silniční cyklisté, ale člověk si může i vypůjčit kolo a podívat se na zdejší hory,“ dodává Christian Schirbauer.

Zdejší specialitou je vandrování s potápěčskými brýlemi. „Hostům rozdáme batohy, ve kterých mají neopren, potápěčské brýle, šnorchl a ploutve. Nejprve je čeká hodinu a půl dlouhá procházka, poté si vezmou potápěčskou výbavu a plaví se po proudu zpátky,“ popisuje Christian Schirbauer.

Batohy jsou podle něj nepromokavé, takže si do nich lidé jednoduše sbalí své oblečení a mohou se s ním plavit. Aktivita je vhodná i pro rodiny s dětmi. Jedinou podmínkou je, že děti musí měřit více než 150 centimetrů.

Kromě zážitků u vody nabízí Attersee i gastronomické zážitky. „Vedle našich 230 hotelů nabízíme i 117 restaurací. Připravují nejrůznější lahůdky, především z čerstvých, zde ulovených ryb,“ říká Christian Schirbauer.

Dále doporučuje například muzeum Gustava Klimta, prohlídku krojů nebo rybaření. Rybářskou licenci lze na místě zakoupit na jeden až deset dnů.

Od 2017 by se měla u Attersee otevřít delší trasa pro pěší turistiku okolo jezera. „Dohromady by měla měřit 68 kilometrů, nabídne výlet na několik dní i s přenocováním. Dále jsme zapsáni na listinu UNESCO díky krásným starým dřevěným domům, které jsou postaveny ve vodě na kůlech. Ty by mohly přilákat potápěče, kteří si chtějí tyto stavby prohlédnout pod vodou,“ doplňuje Christian Schirbauer.

Ten je ředitelem turistické centrály Attersee už 15 let a na jezero nedá dopustit. „Každý den, jakmile teplota vody dosáhne čtrnácti stupňů, se chodím koupat. Je to motivace pro celý den. Chtěl bych všechny Čechy pozvat, aby si to alespoň jednou vyzkoušeli,“ uzavírá.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio