Ranní sklenka limetkové šťávy pomůže kuřákům zbavit se závislosti na nikotinu

13. říjen 2022

Zelený plod stromu citroníku kyselého, to je limeta. Může být sladká i kyselá. Obvykle obsahuje více cukru a kyseliny citronové než citrony a na chuť bývá kyselejší a ostřejší.

Limetky pocházejí nejspíše z jihovýchodní Asie. Ve 13. století je přivezli arabští Maurové do Španělska, odkud se rozšířily po celé jižní Evropě. Na své lodi je vezl i Kolumbus během druhé plavby do Ameriky v roce 1493.

Lidé je konzumují už stovky let, protože dodávají organismu cenný vitamin C a chrání proti kurdějím. Výzkumy prokázaly, že zelenina a ovoce bohaté na vitamin C pomáhají snížit rizika úmrtí na řadu nemocí, včetně srdečních chorob, mrtvice a rakoviny.

Limetka je darem i pro lidi se srpkovitou anémií. Muži, kteří trpí touto závažnou dědičnou chorobou, se dožívají pouhých 42 let, ženy 48 let. Limetka však výrazně snižuje horečnaté a bolestivé stavy a hospitalizaci u dětí.

Každý rok zemře více než 600 tisíc lidí na malárii. Jde o parazitickou nemoc, na kterou se aplikuje široké spektrum vysoce toxických léků. Studie zjistila, že kombinace těchto léků s limetkovou šťávou účinně podporuje vyčistění organismu od parazita, zvláště u nekomplikovaných případů.

Čtěte také

Ani cholera není vymýcenou nemocí a ročně si vyžádá na 120 tisíc lidských životů. Při její epidemii v západoafrických vesnicích se zjistilo, že pití limetové šťávy k hlavnímu dennímu jídlu chrání před nákazou.

Limeta podporuje dezinfekci vody a také jídla. Jedna studie sledovala vliv na dezinfekci populárního latinskoamerického jídla ze syrových ryb a mořských plodů, takzvaného ceviche, které běžně obsahuje patogeny z ryb. Limetka dokázala kompletně sanovat tuto stravu.

Nečekaná pozitiva má i pro kuřáky, kteří se zbavují své závislosti. Limetová šťáva se ctí obstála při porovnání účinku s nikotinovou žvýkačkou. Můžeme tedy každému, kdo chce udělat základní krok pro své zdraví a vzdát se kouření, doporučit pravidelnou ranní sklenku limetkové šťávy s čistou vodou.

Spustit audio

Související