Redaktor Filip Černý přiváží na jih Čech Betlémské světlo v lucerně z dubového dřeva

21. prosinec 2015

Každý rok jezdí redaktor Českého rozhlasu České Budějovice Filip Černý pro Betlémské světlo. Přebírá ho na slavnosti v rakouském Linci. Z budovy veřejnoprávní televize a rozhlasu ORF ho pak veze do budějovické katedrály, kam si pro něj mohou přijít všichni zájemci.

Tradice předávání Betlémského světla v Linci vznikla už v roce 1988 a částečně souvisí i s Čechami. „Tenkrát přišla do ORF taková babička právě s nápadem, že by se mohl v Betlémě zapálit plamínek a dovézt do Rakouska. Hledala sponzora a ORF se toho hned chytla. Ta paní byla odsunutá Němka, narodila se nedaleko Tachova v Čechách,“ vysvětluje Filip Černý.

Když se akce opakovala v roce 1989, Češi zrovna žili sametovou revolucí. To nadchlo zástupce ORF, kteří se nadivoko vypravili přes hranice a začali rozdávat Betlémské světlo lidem v sousední zemi. V ten okamžik se k ORF připojil českobudějovický rozhlas a vzniklo spojení dvou veřejnoprávních médií.

Samotné světlo se zapaluje v Betlémě, v místě Ježíškova narození. „Je tam chrám, který má hrozně malý vchod, a uvnitř hoří věčné světlo, olejová lampa. V Rakousku vždy vyberou nějaké malé dítě a pošlou ho tam letecky s lucerničkou. Dítě přijde k mnichovi, který má u světla službu, a poprosí ho, jestli si může připálit svíčku. Mnich většinou připálí a podá svíčku sám, dítě zapálí lucerničku a zase odejde. Pak se se světlem vrací do Evropy,“ popisuje Filip Černý.

Předání Betlémského světla v českobudějovické katedrále

Letos se předání Betlémského světla v Linci uskuteční v pondělí 21. prosince odpoledne. Na tradiční velkou slavnost se sjede řada lidí z celé střední Evropy.

Filip Černý pojede s lucernou z dubového dřeva. „V ní je velký paškál – svíčka, která je velmi důležitá při křesťanských obřadech, takže světlo určitě dovezeme. Budu s sebou mít ještě jako doprovod světlonoše. Sluší se totiž, aby Betlémské světlo přivezly děti, tentokrát to budou dva chlapci,“ dodal.

Do Českých Budějovic tak Betlémské světlo dorazí v pondělí večer. Přes noc bude na rozhlasové recepci, kam již mohou chodit zájemci se svými svíčkami a lucernami. Hlavní slavnostní předání se ale uskuteční v úterý 22. prosince od 15.30 hodin v katedrále sv. Mikuláše za účasti biskupa. Český rozhlas České Budějovice odsud také bude vysílat přímý přenos.

Do katedrály si pro svůj plamínek můžete přijít až do 26. prosince.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.