O čem se mluví12. ledna  2018 v 08:10  

Římský kmín dodá vašim pokrmům silnou a ostrou chuť, navíc prospěje zdraví

Římský kmín je zdrojem železa a je bohatý na éterické oleje, díky nimž se mu připisuje schopnost snižovat hladinu krevního cukru - Foto: Wikimedia Commons, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Římský kmín je zdrojem železa a je bohatý na éterické oleje, díky nimž se mu připisuje schopnost snižovat hladinu krevního cukruFoto: Wikimedia Commons, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Již staří Egypťané jím kořenili maso, ale také mumifikovali mrtvé. Kmín římský pochází z rostliny podobné koriandru, která se jmenuje šabrej kmínovitý. Náš známý kmín kořenný není v kuchyni se šabrejem zaměnitelný, jelikož obě rostliny mají zcela jinou chuť i aroma.

Římský kmín má silnou a ostrou chuť, bez níž se neobejde mexická, thajská a vietnamská kuchyně. Je součástí kořenících směsí kari, chilli a masala, marinuje se jím maso a drůbež, najdeme ho v pilafu, kebabu, salámech italského typu, masových směsích, sýrech i chlebu. 

Toto koření je zdrojem železa. Je bohaté na éterické oleje, díky nimž se mu připisuje schopnost snižovat hladinu krevního cukru. V některých zemích Středního východu se považuje směs římského kmínu, černého pepře a medu za přirozený prostředek k zlepšení sexuálních funkcí. 

Semínka kmínu smíchaná s mlékem a medem se během těhotenství dávala ženám pro snadnější porod, léčbu nevolností a lepší laktaci. V tradiční medicíně se římský kmín užívá k regulaci zažívání. Má antibakterální účinky a chrání před nákazou měchovcem. 

 

Římský kmín - není kmín jako kmín. Římský má zcela jinou vůni a chuť než ten, který se běžně používá v české kuchyni

Vložit na svůj web

Při jednom výzkumu se u zvířat krmených výtažkem z římského kmínu zmenšil zánět připisovaný artritidě a snížila hladina krevní glukózy i cholesterolu. Vědci také zjistili, že při léčbě cukrovky jsou přípravky z římského kmínu mnohem účinnější než jeden běžně orálně užívaný lék. 

Kmín se ukázal jako výkonný likvidátor bakterie, která je zodpovědná za vznik žaludečních vředů. U laboratorních zvířat také zpomaloval tvorbu buněk rakoviny tlustého střeva. Některé studie poukazují, že má antistresové a antioxidační účinky a podporuje paměť. 

Římský kmín přidávejte do polévek, konzumujte ho s luštěninami, vyzkoušejte s míchanými vejci, dejte do marinád, salátových dresinků, dobře chutná s květákem, batáty, dýněmi i cuketami. Kořeňte jím masové směsi, karbanátky, masové kuličky. Přidávejte do rýže, dušených pokrmů, tradičních chilli. 

Vaříme s rozhlasem

Pečená ryba s kmínovými sladkými brambory 

Suroviny:
500 gramů batátů nakrájených na plátky
1 lžička mletého římského kmínu
1 šálek nasekané cukety
½ šálku šalotky pokrájené našikmo
l lžíce čerstvého koriandru
4 filety z pangasia nebo tresky
1 lžíce olivového oleje
1 lžička mletého chilli 

Troubu rozehřejeme na 200 stupňů. Brambory položíme na větší plech, posypeme kmínem a postříkáme olejem, aby nezůstaly suché. Vyrovnáme je do vrstvy a pečeme, dokud nezhnědnou, asi 15 minut. 

Vyjmeme brambory z trouby, teplotu zvýšíme na 230 stupňů. Širokou obracečkou jemně plátky brambor obrátíme. Na ně naklademe plátky ryb, ty posypeme chilli a šalotkou. 

Vrátíme plech do trouby a pečeme, dokud ryby nebudou uprostřed matné, zhruba 8 až 10 minut na každé 3 cm tloušťky. Širokou obracečkou nandáme jednotlivé porce brambor s rybou na talíře. Ozdobíme čerstvým koriandrem. 


Polévka z černých fazolí s limetkou a římským kmínem
 

Římský kmín přidávejte do polévek, konzumujte ho s luštěninami, vyzkoušejte s míchanými vejci, dejte do marinád, salátových dresinků. Ilustrační foto - Foto: Toby Oxborrow

Římský kmín přidávejte do polévek, konzumujte ho s luštěninami, vyzkoušejte s míchanými vejci, dejte do marinád, salátových dresinků. Ilustrační fotoFoto: Toby Oxborrow

Suroviny:
4 šálky uvařených černých fazolí
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce mletého římského kmínu
1 šálek nasekané bílé cibule
1 šálek nasekané mrkve
½ šálku nasekané červené papriky
3 šálky zeleninového vývaru
¼ šálku chilli papriček nasekaných
¼ šálku plus dvě polévkové lžíce čerstvě vymačkané šťávy z limety
2 stroužky nasekaného česneku
3 stroužky limety
nasekaný čerstvý koriandr nebo petrželka na ozdobu
sůl 

V hrnci s nepřilnavým povrchem rozehřejeme na středním plameni olivový olej. Přidáme kmín a necháme jej zhnědnout, dáváme však pozor, abychom jej nespálili. Přidáme nasekanou cibuli, mrkev, česnek, papriku a pomalu osmahneme dohněda. 

V mixéru či robotu rozmixujeme fazole se třemi šálky vývaru. Přilijeme zeleninovou směs společně s chilli papričkami, přidáme šťávu z limetky a mixujeme dohladka. Směs vrátíme do hrnce a zahříváme, dokud nezhoustne. 

Osolíme dle chuti, navrch ozdobíme stroužkem limety a nasekaným koriandrem, případně lžičkou kokosového mléka nebo kysané smetany. 

Všechny díly pořadu Přírodní lékárna najdete ZDE 

Autor:  Štěpánka Kutišová
Pořad: Přírodní lékárna  |  Stanice: České Budějovice
Čas vysílání: čtvrtek 8:10  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

Jihočeský kraj
  silnice I/3, Lhotice, okr. České Budějovice, oprava povrchu vozovky, zúžené jízdní pruhy, Od 26.01.2018 00:00 Do 31.03.2018 23:59, Částečná uzavírka silnice I/3 MUK Lhotice (sjezdové rameno ve směru od ...
  Od 23.1.2018 07:10 do 09:20; na silnici 166 u obce Chvalšiny okres Český Krumlov; osada Červený Mlýn, mezi obcí Chvalšiny-Kájov; nehoda; havárie OA se zraněním, vozidlo na střeše. Na místo ZZS a PČR.
  Od 22.1.2018 22:20 do 24.1.2018 00:25; na silnici 120 u obce Borotín okres Tábor , délka 1.8km; mezi obcemi Borotín - Boratkov; ledovka, průjezd se zvýšenou opatrností

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace