S létem se v Budějovicích loučili i Taxmeni, kteří letos slaví 45 let

29. září 2015

V rytmu country se nesla akce Rozloučení s létem, kterou na českobudějovickém výstavišti uspořádal Český rozhlas. Představily se zde kapely Šance, Kamelot, Pacifik a Taxmeni.

Úplnou náhodou se podle svých slov na pódiu ocitl také Jiří Weisser z New Rangers. „Měla tu být jen kapela Šance, ale protože došlo k nějakým personálním změnám, tak mě požádali, abych jim takzvaně vytrhl trn z paty,“ vysvětlil.

Šance v příštím roce oslaví 30 let své existence. Připravuje proto velký vzpomínkový pořad a pozve všechny muzikanty, kteří v kapele hráli. „Šance prošla vývojem od country až k bigbítu a pak se zase vrátila zpátky,“ připomněl kapelník František Nejedlo.

Na letošní rok ale připadá mnohem víc výročí. V listopadu se v pražské Lucerně uskuteční koncert k padesáti letům české country. Chybět na něm nebudou Taxmeni, kteří zároveň slaví 45 let. U této příležitosti chtějí také vydat komplet svých předchozích alb.

Na Rozloučení s létem natáčel Zdeněk Zajíček, který připravuje pořad Vltavín. V novém díle se také dozvíte, odkud získala svůj název přehrada Lipno.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.