Sabina Remundová dlouho hrála kladné postavy, pak pár potvor a teď se chystá na farmu

24. srpen 2015

Jihočeškou se cítí být herečka, scénáristka a režisérka Sabina Remundová. Narodila se totiž v Písku a její maminka Iva Janžurová pochází ze Žirovnice, studovala v Budějovicích a chodila zde do folklorního souboru. „Celé moje dětství jsme jihočeské písničky, nyní máme v jižních Čechách chalupu a mám tu několik velmi blízkých přátel, kteří mě s tímto krajem pojí. Navíc jsem spíš venkovský člověk, do přírody, takže tady vždy radostně vydechnu a odpočinu si,“ říká.

Sabina Remundová je dcerou slavných rodičů – herců Stanislava Remundy a Ivy Janžurové. Když o tom zpětně přemýšlí, říká, že dětství ve známé rodině možná trochu ovlivnilo její dětství. „Byla jsem dost uzavřená do sebe, protože se na mě soustředilo hodně pozornosti. Dneska už je to asi trochu jiné, lidé se chovají ke slavným osobnostem jinak, ale v mém dětství mě to stresovalo a netoužila jsem po pozornosti. Pořád se cítím být v soukromí spíše plachou osobou, ale už se to také trochu změnilo, když jsem se rozhodla pro povolání herečky,“ komentuje.

Vždycky se jí naopak líbilo, že lidé mají její maminku rádi a často ji mile oslovují. Příbuzenského vztahu a fyzické podoby Sabiny Remundové a Ivy Janžurové začali brzy využívat filmoví a divadelní režiséři. „Hráli jsme několikrát matku s dcerou. Já s maminkou vystupuji moc ráda, protože ji mám ráda jako člověka i partnera na jevišti. A baví mě pozorovat, jak se naše vzájemná komunikace vyvíjí,“ vypráví Sabina Remundová.

Iva Janžurová je navíc podle ní chytrá, laskavá a především zvídavá žena. „To se mi na ní ohromně líbí, že nikdy neustrnula v žádné fázi svého života a pořád zůstala zvídavou holčičkou. To je, myslím, recept na šťastný život,“ dodává dcera Sabina Remundová.

Spolu působily také v rodinném zájezdním divadle. To má sice nyní pauzu, ale Sabina Remundová intenzivně pracuje na nové hře a těší se, až divadlo zase vzkřísí. Říká, že po letech, kdy byla hlavně matkou, má nyní zase více času na práci, protože její dvě děti už povyrostly.

Kromě toho se díky své rozmanité práci dostala ke koním. „Připravuji se na roli farmářky, takové venkovské holky a budu muset také jezdit na konci. Takže se učím a docela jsem tomu propadla,“ popisuje.

Další velkou životní i pracovní inspirací je pro Sabinu Remundovou scénáristka a režisérka Alice Nellis. „Ona byla tou, která mi dodala odvahy, abych také začala režírovat a psát scénáře. Nyní máme za sebou intenzivní spolupráci na pohádce Sedmero krkavců, kde jsem hrála krásnou roli zlé královny. Právě při přípravách téhle role, která je poměrně složitá, jsme hodně debatovaly. A i když se delší dobu nevidíme, okamžitě zase plynule navážeme,“ vzpomíná Sabina Remundová.

Pro ni jako herečku je náročnější ztvárnit role, které se neslučují s její povahou. „U mě neplatí, že se nejlíp hrají záporné postavy, potvory. Najít tu míru je těžké a je to ohromné dobrodružství. Já jsem hrála dlouho samé kladné nebo komické figury, až teď jsem si vyzkoušela pár takových potvor,“ dodává.

Celý rozhovor se Sabinou Remundovou si poslechněte v záznamu vysílání v odkazu výše.

Spustit audio