O čem se mluví1. září  2017 v 08:10  

Semínka amarantu se dají opékat i dusit, na pánvi pukají jako popcorn

Amarant má nejvyšší obsah bílkovin ze všech obilovin a také jeden z nejvyšších obsahů vlákniny. Semínka jsou malá asi jako maková, chuť je spíše sladká až oříšková - Foto: Fotobanka Pixabay

Amarant má nejvyšší obsah bílkovin ze všech obilovin a také jeden z nejvyšších obsahů vlákniny. Semínka jsou malá asi jako maková, chuť je spíše sladká až oříškováFoto: Fotobanka Pixabay

Zatímco pohanka dodávala sílu čínským bojovníkům a quinoa starým Inkům, amarant platil za posvátnou obilovinu Aztéků. To bylo trnem v oku příchozích Španělů, takže netrvalo dlouho a Hernán Cortéz dal spálit amarantová pole.

Podobně jako dvě předchozí obiloviny ale naštěstí neupadl zcela v zapomnění. Dnes zažívá renesanci. Lidé jej využívají místo pšenice, která samým křížením, šlechtěním a upravováním začala svým konzumentům způsobovat potíže. 

Právě na místě bývalého hlavního aztéckého města Tenochtitlán přibývají drobné obchůdky se zdravou výživou, v nichž si Mexičané i turisté kupují vysoce výživné amarantové tyčinky a cihličky s medem a ořechy, takzvané alegrías. 

Amarantu se říká také laskavec nebo sloní ucho. Jeho semínka jsou malá asi jako maková a zbarvená ve škále od žluté po smetanovou. Chuť je spíše sladká až oříšková, při vaření si však zpočátku budete trochu zacpávat nos. 

 

Amarant - u nás se mu běžně říká laskavec, patří do rodiny takzvaných pseudoobilovin, to znamená, že neobsahuje lepek a má vyšší podíl vitamínů a minerálů

Vložit na svůj web

Laskavec má nejvyšší obsah bílkovin ze všech obilovin a také jeden z nejvyšších obsahů vlákniny. Dodá tělu hodně železa, vápníku, hořčíku a kyseliny listové. Obsahuje skvalen, který snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá v boji proti rakovině, může zastavit zásobování nádorů krví. 

Květy laskavce se v Peru léčí bolesti zubů a horečky, v Ekvádoru je oblíbený rumový koktejl s květy laskavce, jemuž se připisují schopnosti čistit krev a upravovat menstruační cyklus žen. Zjistilo se, že amarant napomáhá při prevenci hyperglykemie a je schopen mírnit komplikace spojené s cukrovkou. 

Semínka laskavce jsou tak maličká, že se musí proplachovat v cedníku vyloženém plátnem. Dají se opékat i dusit. Lépe chutnají v tekutinách výrazné chuti, například rajčatové šťávě. Amarant zahustí polévky. 

Osmažená semínka na pánvi pukají jako popcorn. Popraskaná semínka poslouží pro obalování ryb a jiných mas nebo jako křupavý posyp na polévky, saláty a dušené pokrmy. Když uvařený laskavec vychladne, získá konzistenci želatiny, což se dá využít při výrobě ovocných džemů bez pektinu. Amarantová mouka se používá při pečení. 

Vaříme s rozhlasem

Amarantové lívance s ovocem 

Suroviny:
½ šálku amarantové mouky
1 šálek celozrnné špaldové mouky
2 lžičky kypřícího prášku
¾ lžičky jedlé sody
2 velká vejce
2 šálky podmáslí nebo alternativního mléka
¼ šálku oleje
čerstvé ovoce, například borůvky či jahody 

V míse smícháme suché přísady. V jiné míse smícháme podmáslí, vejce a olej a šlehejte dohladka. Necháme 5 minut odpočinout. Pak smícháme suché a mokré přísady. 

Přidáme půl šálku ovoce. Pokud je těstíčko příliš husté, zředíme vodou přidávanou po lžičkách. Na pánvi nebo plotně upečeme lívance. Podáváme s čerstvým ovocem. 


Amarantová kaše 

Z amarantových semínek můžeme uvařit zdravou kaši, hodí se také do pudinku. Ilustrační foto - Foto: Fotobanka Pixabay

Z amarantových semínek můžeme uvařit zdravou kaši, hodí se také do pudinku. Ilustrační fotoFoto: Fotobanka Pixabay

Suroviny:
1 šálek amarantu
4 šálky vody
1 polévková lžíce ghí
½ lžičky kmínu
½ lžičky hořčičných semínek
kousek čerstvého zázvoru
½ lžičky soli
½ lžičky jablečného octa nebo citronu
1 lžička kurkumy
hrst dýňových semen 

Použijeme těžkou litinovou pánev na zahřátí ghí a přidáme mletý kmín, zázvor a hořčičná semínka. Až začnou semínka vyskakovat, přidáme amarant, sůl a vodu. Přivedeme k varu, potom snížíme teplotu, přikryjeme pánev a vaříme asi 25 až 30 minut, dokud kaše nezhoustne. 

Sundáme ze sporáku a přidáme dodatečnou lžičku másla nebo ghí na dochucení, jablečný ocet a kurkumu. Posypeme dýňovými semeny. 


Chia amarantový pudink
 

Suroviny:
60 gramů amarantu
kakao
skořice
5 gramů chia semínek
med, citron 

Amarant propláchneme a vaříme v 300 mililitrech vody asi 20 minut. Po uvaření přisypeme kakao a skořici. Necháme vychladnout a přimícháme předem namočená chia semínka. 

Dochucujeme medem a citronem. Před podáváním směs vychladíme přes noc v ledničce. 


Popcorn z amarantu a mexické alegrías 

Žádané jsou vysoce výživné amarantové tyčinky a cihličky s medem a ořechy, takzvané alegrías. Ilustrační foto - Foto: Fotobanka Pixabay

Žádané jsou vysoce výživné amarantové tyčinky a cihličky s medem a ořechy, takzvané alegrías. Ilustrační fotoFoto: Fotobanka Pixabay

Suroviny:
půl šálku amarantu
3 lžíce kakaa nebo ořechy
rozinky
goji
3 lžíce medu 

Z půl šálku amarantu připravíme popcorn ve vyšším hrnci, který hodně rozehřejeme a necháte semínka amarantu pukat. 

Na mírně rozehřátou pánev dáme med, následně přisypeme vypukaná semínka amarantu, přidáme špetku soli, kakao nebo ořechy, rozinky a goji. Vše řádně promícháme a směs natlačíme do malého pekáčku. Necháme zchladnout a krájíme na plátky. 

Všechny díly pořadu Přírodní lékárna najdete ZDE 

Autor:  Štěpánka Kutišová
Pořad: Přírodní lékárna  |  Stanice: České Budějovice
Čas vysílání: čtvrtek 8:10  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

Jihočeský kraj
  Od 17.10.2017 16:25 do 18:30; na silnici v obci Blatná okres Strakonice; nehoda; probíhá vyšetřování nehody; OA x chodec se zraněním, PČR a ZZS na místě.
  Od 17.10.2017 15:30 do 20:35; na silnici 103 u obce Nová Ves nad Lužnicí okres Jindřichův Hradec; silnice uzavřena, nehoda; 2 havarovaná vozidla; NA x OA bez zranění.
  Od 17.10.2017 15:15 do 17:20; na silnici 151 u obce Kunžak okres Jindřichův Hradec , délka 586m; silnice uzavřena, nehoda; 2 havarovaná těžká nákladní vozidla; probíhá vyšetřování nehody; 2 x NA se zraněním. ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace