Sezamová semínka jsou skvělým pomocníkem v boji proti rakovině, olej vám srovná tlak

Zralé tobolky sezamu indického pukají a z nich vypadávají semínka žlutá, bílá, ale i červená a černá. Jsou jednou z prvních plodin používaných jako koření i jako surovina k výrobě oleje.

Sezamový olej je odolný proti žluknutí a ukázalo se, že pokud ho používáme jako jediný v kuchyni, zbavíme se zvýšeného krevního tlaku. Kromě toho byl zaznamenán úbytek hmotnosti a snížení BMI.

Sezamová semínka jsou bohatým zdrojem lignanů, které bojují proti řadě druhů rakoviny, zvláště proti rakovině prsu a prostaty. Donedávna jsme považovali za krále v obsahu lignanů semínko lněné, ale vědecké studie zjistily, že sezamové semínko má ještě větší schopnost potlačovat nádory.

Sezam obsahuje látky, které bojují se srdečními chorobami a také pomáhají redukovat nezhoubné zvětšení prostaty. Má pozitivní vliv na záněty, snižuje poškození svalů a oxidativní stres u sportovců.

Čtěte také

Semínka se díky vysokému obsahu karotenu, hořčíku, vápníku a zinku používají jako účinný lék při chorobách očí, sliznic, kůže, nehtů a vlasů. Jsou prospěšná k prevenci i léčbě neuróz, depresí a při kardiovaskulárních nemocech.

Na potlačení lokální bolesti můžete vyzkoušet šťávu ze strouhaného čerstvého zázvoru smíchanou se stejným množstvím sezamového oleje. Ve směsi namočte bavlněnou látku a směs rychle vetřete na postižené místo.

Lžíce medu a střik sezamového oleje zamíchaný v hrnku s horkou vodou vypitý ráno před snídaní může ulevit od zácpy. 15 gramů sezamových semínek smíchaných se lžící lněného semínka a nasypaných do 250 mililitrů vody se špetkou soli a trochou medu pomůže při každodenním užívání odhlenit průdušky.

Prospěšná je i sezamová pasta tahini, která se používá v orientálních jídlech jako hummus, baklava a chalva. Dvě lžíce denně redukovaly bolest u pacientů s artritidou kolene lépe než léky, také snižuje kardiovaskulární rizikové faktory u diabetiků.

Sezamové sušenky

Ingredience
  • 80 gramů másla
  • 120 gramů sezamových semínek
  • 20 až 50 gramů kokosového cukru
  • 80 gramů špaldové mouky
  • 1 žloutek
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • mouka na podsypání

Do mísy dáme všechny ingredience a vypracujeme těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici 30 minut odpočinout.

Mezitím předehřejeme horkovzdušnou troubu na 170° C a připravíme si dva plechy, které vyložíme pečicím papírem.

Jakmile je těsto odpočaté, ještě jednou ho ručně propracujeme a na ploše, kterou lehce posypeme moukou, ho vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary.

Pečeme přibližně 10 minut.

Nudle s tofu a brokolicí

Ingredience
  • 250 gramů skleněných (fazolových) nudlí
  • 2 šálky brokolicových růžic
  • 40 gramů zázvorového kořene
  • 200 gramů tofu
  • 2 velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce sezamového semene
  • 1 lžička sezamového oleje

Skelné nudle uvaříme v dostatečném množství osolené vody, nebo připravíme podle návodu. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout.

Zázvor nadrobno pokrájíme. Tofu rozdělíme na kostky. Cibuli oloupeme, rozčtvrtíme a nastrouháme na tenké plátky. Česnek oloupeme a nadrobno posekáme.

Ve woku, nebo velkém kastrolu předvaříme brokolici v malém množství vody. Stáhneme z plotny a slijeme vodu.

Zahřejeme olej, vložíme zázvor a opečeme dozlatova. Vložíme tofu a rovněž opečeme. Poté přidáme cibuli a česnek a opékáme, dokud nezměkne. Do směsi dále přidáme brokolici a dusíme ještě asi minutu.

Nakonec přidáme nudle a sójovou omáčku a za častého míchání dusíme dalších 5 minut. Pokrm posypeme sezamem a pokapeme sezamovým olejem.

Spustit audio

Související