Školáci nosí těžké tašky. Více jim ale podle fyzioterapeuta škodí to, že se málo hýbou

4. září 2017

Začal nový školní rok a děti opět musí vzít na záda aktovky a batohy. A ty nejsou zrovna lehké. „Mám těžkou tašku. Jsou tam knížky, sešity, penály, pravítka, svačina,“ vyjmenovává školačka. „Jo, taška bývá těžká, nejvíc místa zabírají učebnice a sešity,“ dodává další školák.

Už před mnoha lety se říkalo, že knížky a sešity jsou příliš těžké a chtělo by to změnu. „Já vzpomínám na školu tak, že jsem měl narvanou tašku a sotva jsem unesl. To by ještě nebylo tak strašné, ale škola byla hrozně daleko, od našeho domu asi tři kilometry, to se člověk prohnul,“ vypráví pamětník.

Jeho slova potvrzuje také žena, která už má školní docházku za sebou. „Mívala jsem těžkou tašku, protože jsem měla hodně učebnic. Chtěla jsem nosit všechno, abych náhodou něco zapomněla. Nosila jsem tašku jen přes jedno rameno, což mi hodně poničilo záda,“ popisuje.

U jejích dětí je to dnes prý stejné. „Mají také těžké tašky, i když máme školu blízko, tak je právě kvůli tomu vozíme autem,“ dodává.

Redaktor Zdeněk Zajíček zkusil zvážit školní potřeby pro devátou třídu. Batoh jen s učebnicemi a sešity na pět předmětů vážil pět kilogramů. Pro první stupeň nejsou učebnice tak těžké, ale přesto jen učebnice pro první třídu bez sešitů váží 1,26 kilogramu, pro druhou třídu 1,5 kilogramu a pro třetí už bezmála 2,5 kilogramu.

Dvoje učebnice? Pro školy nereálné

Někteří rodiče proto navrhují, že by děti mohly mít dvoje učebnice - jedny ve škole a druhé doma. „To je sice výborná myšlenka, ale pro školy to reálné není. Znamenalo by to značné finanční prostředky navíc, které škola nemá,“ reaguje zástupce ředitele základní školy v Dukelské ulici v Českých Budějovicích Karel Hájek.

Redaktor Zdeněk Zajíček zvážil školní potřeby pro devátou třídu. Batoh jen s učebnicemi a sešity na pět předmětů vážil pět kilogramů

Oficiální normy, které by stanovily, jak těžké mohou být školní tašky, neexistuje. „To se spíš řeší v pracovním lékařství u dospělých. Všude se uvádí, že děti nosí nadměrně těžké tašky, ale z našeho odborného pohledu více rozhoduje, jestli dítě má chabá záda, kulatá záda, skoliózu, vadné držení těla. Oslabení nejčastěji plyne z nedostatku pohybu,“ připomíná fyzioterapeut Václav Kovalovský.

Myslí si, že problémem nejsou těžké školní tašky, ale spíš celkový nedostatek pohybu dětí. „Dneska většina rodičů děti do školy vozí autem a tu tašku jim odnesou od auta až do šatny,“ říká.

Pokud dítě začnou bolet záda, příčinou obvykle není těžká aktovka. „Téměř vždycky je za tím skolióza, vadné držení těla, oslabení svalů na břiše, kulatá záda, oslabení ramen. U dětí ale mohu říct, že obvykle se to zlepší cvičením. Jsou mladé, vyvíjí se a posilováním se problémů se zády zbaví,“ uzavírá fyzioterapeut.

Spustit audio