Slavný Jistebnický kancionál našel na půdě fary sedmnáctiletý student

5. říjen 2015

S městem na severu Jihočeského kraje se pojí termín, který známe ze školy – Jistebnický kancionál. Tento rukopis byl skutečně nalezen v Jistebnici, a to v roce 1872 na půdě místní fary. Nálezcem byl tehdy sedmnáctiletý student táborského gymnázia Leopold Katz.

„Kolem události existuje několik podání. Podle jednoho byl kancionál v tajné zásuvce ve skříni, ale vypráví se i jiné verze. Podstatné je, že historická kniha tady byla, zachránila a dodnes se z ní čerpá. Obsahuje mimo jiné husitský chorál Ktož jsú boží bojovníci,“ říká starosta Jistebnice Vladimír Mašek.

Kancionál zaznamenává český překlad latinských liturgických zpěvů a textů ke mši. Rozsáhlá sbírka písní tvoří jenom jeden díl rukopisu, ale byla badateli natolik ceněna, že dala jméno celému dílu.

Rukopis si po nálezu mohl prostřednictvím profesora táborského gymnázia a jistebnického faráře prohlédnout dokonce František Palacký. Vzápětí jej jistebnický farář Josef Šuler věnoval Národnímu muzeu v Praze, kde zůstal dodnes.

Kolem kancionálu ale panuje několik nejasností. Neexistují žádné důkazy, že byl sepsaný přímo v Jistebnici nebo alespoň pořízen pro zdejší kostel. Také samotný nálezce Leopold Katz během svého života popsal událost dvakrát. Původně tvrdil, že se rukopis povaloval zaprášený někde v koutě, později už jako dospělý a vážený člověk přišel s tím, že knihu našel ve skříni s tajnou zásuvkou.

Leopold Katz se stal právníkem a velkým podporovatelem umění. Jeho přízni se těšili například Vojtěch Hynais, Mikoláš Aleš, Josef Václav Myslbek nebo František Bílek. Finanční úspěchy v advokátní praxi umožnily Leopoldu Katzovi nashromáždit rozsáhlou sbírku výtvarného umění. Po smrti svého jediného syna Jiřího založil nadaci Jiřího Katze. Z výtěžku byla udělována cena za původní české dílo přispívající k uměleckému nebo vědeckému poznání.

Podrobnosti o Jistebnickém kancionálu zjišťoval Zdeněk Zajíček, autor pořadu Vltavín, který si můžete poslechnout v odkazu výše. Dozvíte se také více o folklórním festivalu v Českém Krumlově.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.