Smažené květy, salát s podbělem. Na květinách si pochutnáte, říká autorka kuchařky

9. květen 2016

Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení chce do kuchyní vnést Květinová kuchařka z nakladatelství Smart Press. Její autorkou je doktorka přírodních věd Jana Vlková. Láká na nové chutě a vůně, radí, kam a kdy se na květiny vydat, a nabízí i recepty.

Ke květinám má Jana Vlková vztah už odmalička. „Kořeny bychom možná mohli hledat v Soběslavi, kde měla maminka zahradu a já tam musela jednotit mrkvičku. Tam jsem poprvé ochutnala květy, i když maminka mi tehdy říkala, že je to blbost,“ směje se.

Později začala objevovat kouzlo jedlých rostlin, studovala knihy, sama začala psát články. Odtud byl jen krůček ke kuchařce. „Bylo to jako v pohádce. Vzala jsem své zkušenosti, vášeň, články a šla s tím do nakladatelství. Řekla jsem, že bych chtěla napsat Květinovou kuchařku a paní šéfredaktorka na to, že to je dobré. Překvapilo mě to, myslela jsem, že budu mít ještě tak rok na přípravu, ale skočili jsme do toho po hlavě a za tři neděle už fotili první recepty,“ vypráví.

Květinová kuchařka je rozdělená do kapitol podle ročních období. Jana Vlková vždy radí, jaké rostliny v dané době sbírat, kam na ně vyrazit, na co si dát pozor a jak je využít v kuchyni. K tomu pak doplňuje recepty, například na králíka na řebříčku, šeříkové hody, pampeliškový sorbet, kuře v seně nebo palačinky s maceškami.

Podle Jany Vlkové kolem nás roste spousta rostlin, které jsou jedlé a skutečně chutné. Mezi její oblíbené patří denivka. „Kdo ji nikdy neochutnal, neví, o co přichází. Avšak kdo ji jednou ochutnal, zamiluje si ji napořád. Chutná jako luxusní ledový salát s jemnou květinovou vůní,“ píše v kuchařce.

Jana Vlková se svou Květinovou kuchařkou

Jejím letošním objevem je divoce rostoucí mrkev a její mladé lístky. „V tom jsou jemné mrkvové tóny a přitom to má takovou jarní očistnou zelenost. Divoké mrkvi bych se ráda věnovala v dalším díle kuchařky, který doufám bude,“ dodává.

Světlo světa již ale spatřil Notes Květinové kuchařky. „Původně jsme plánovala, že ke každé knize bude kalendář s informacemi, kdy hledat květiny, nakonec je z toho ale celý notes, v němž jsem mohla popsat i místa, kde rostliny hledat,“ vysvětluje Jana Vlková.

Informace najdou zájemci také na jejích webových stránkách kytkykjidlu.cz, pořádá i semináře a vycházky za jedlými rostlinami.

Sama Jana Vlková má ale podle svých slov ráda úplně všechna jídla. „Hodně záleží, jaké je roční období. V zimě zpracovávám hlavně kořenovou zeleninu a luštěniny, v létě připravuji saláty a květiny a pak přijde podzim a peču kuřecí stehna na pelyňku,“ uzavírá.

Bavorský bramborový salát s podbělem

Suroviny:
4 velké brambory
1 až 2 červené cibule
50 gramů podbělu
1 lžíce vinného nebo jablečného octa
1 kávová lžička hrubé hořčice
sůl a pepř dle chuti

Květinová kuchařka Jany Vlkové

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Následně je oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na velmi tenká kolečka.

Ocet promíchejte s hořčicí, solí a pepřem a nalijte na brambory s cibulí. Opatrně salát promíchejte, aby se brambory obalily zálivkou, ale nerozpadly na kaši. Nechte alespoň hodinu odležet, nejlépe v lednici. Těsně před podáváním ozdobte salát květy podbělu.

Jemné vláčné brambory příjemně kontrastují s pevnými květenstvími podbělu. Čerstvé jarní květy jsou křehké, můžete je použít i delšími kousky stonků.


Smažené akátové květy

Suroviny:
12 květenství akátu
100 gramů mouky
1 větší vejce
150 mililitrů mléka
1 lžička vanilkového cukru
skořice na posypání
olej na smažení

Květinová kuchařka Jany Vlkové

Akát sbírejte v čistém prostředí a vybírejte jen částečně nakvetlá květenství – taková, která mají na koncích poupata. Květy dobře prohlédněte, aby v nich nebyl hmyz. Odkvetlé květy odstraňte. Květenství neomývejte, aby se z něj nevyplavila vůně.

Z mouky, vejce a mléka umíchejte hladké těstíčko a nechte 10 minut odpočinout. Rozpalte olej. Pokud máte fritovací hrnec, nastavte teplotu na 150°C.

Květenství obalujte v těstíčku a zprudka smažte – stačí jen minuta nebo dvě, aby těstíčko zezlátlo. Odložte na papírový ubrousek a nechte okapat přebytečný tuk.

Sypejte skořicí nebo skořicovým cukrem. Ihned podávejte. Květy můžete doplnit kyselou červenou marmeládou (rybízovou, malinovou nebo višňovou) i brusinkovým kompotem.

Spustit audio