O čem se mluví14. července  2017 v 08:10  

Snězte jeden pokrm s malinami denně, budete mít krásnější a zdravější kůži i vlasy

Maliny jsou bohaté na různé antioxidanty a rostlinné sloučeniny, jimž se připisuje schopnost bojovat s nemocemi. Obsahují také mimořádné množství vitaminu C - Foto: Fotobanka Pixabay

Maliny jsou bohaté na různé antioxidanty a rostlinné sloučeniny, jimž se připisuje schopnost bojovat s nemocemi. Obsahují také mimořádné množství vitaminu CFoto: Fotobanka Pixabay

Maliny pocházejí z Malé Asie a Severní Ameriky. Byly oblíbené už v Ježíšových dobách, v podobě želé a džemů je zpopularizovali Britové. Maliník je naší nejstarší ovocnou rostlinou, existuje mnoho odrůd s různou dobou zralosti a sklizně.

Plody jsou mimořádně bohaté na vitamin C. Ten působí v úzké součinnosti s rutinem, jehož najdeme v malinách také velmi mnoho, brání a zastavuje krvácení, především z nosu a z dásní. V asijské medicíně se maliny užívají jako prostředek proti silnému krvácení během menstruace. 

Maliny odvodňují organismus a čistí střeva, pomáhají při nemocech ledvin a močového měchýře. Obsahují vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík a význačný podíl mědi (důležitá pro tvorbu krve). Jsou dobrým zdrojem vlákniny, ale také selenu a vitaminu A. 

Jsou bohaté na různé antioxidanty a rostlinné sloučeniny, jimž se připisuje schopnost bojovat s nemocemi. Rychlé zmrazování a zpracovávání malin sice zničí většinu vitaminu C, ale nikoli podstatnou část jiných prospěšných látek. 

V přírodní medicíně je také oblíbený list maliníku, kterým se léčí nevolnost a nutkání ke zvracení související s kinetózou. Listy jsou spolu s jahodníkem a ostružiníkem oblíbeným základem do různých bylinných směsí, kterým dávají aroma a tlumí hořkost jiných bylin. 

Maliny nelze dlouho skladovat, protože jsou choulostivé a snadno plesniví. Nejlépe chutnají čerstvé, třeba v jogurtu - Foto: Fotobanka Pixabay

Maliny nelze dlouho skladovat, protože jsou choulostivé a snadno plesniví. Nejlépe chutnají čerstvé, třeba v jogurtuFoto: Fotobanka Pixabay

V poslední době se uskutečnilo několik výzkumů, které prokázaly kladný vliv užívání malin a malinového extraktu v boji proti rakovině. Strava obsahující maliny výrazně redukovala bujení nádorových buněk. Výzkumy se týkaly rakoviny jícnu, ústní dutiny a rakoviny jater. 

Malinová kúra je i podporou pro lidskou krásu. Plody totiž obsahují velmi mnoho biotinu, vitaminu krásy pro zdraví a vzhled kůže, nehtů a vlasů. Člověk si sice vyrábí biotin sám, ale pouze při zdravé střevní flóře. Pokud denně sníte jakýkoli pokrm s malinami, zaznamenáte zlepšené zdraví a vzhled vaší kůže a vlasů. 

Maliny nelze dlouho skladovat, protože jsou choulostivé a snadno plesniví. Proto je co nejrychleji zpracujte, stejně jako borůvky a ostružiny chutnají nejlépe čerstvé. Maliny lze také využít do džemů a šťáv, buďte však opatrní s obsahem cukru a poohlédněte se raději po jeho přírodních náhražkách, jako je například stévie. 

Vaříme s rozhlasem

Malinový jogurt 

Suroviny:
250 gramů malin
1 kelímek bio jogurtu nebo kokosového jogurtu
1 lžíce citronové šťávy 

Maliny pečivě přebereme a opereme, pokud nejsou z domácí produkce. Smícháme jogurt s citronovou šťávou a vmícháme maliny. Naplníme do misek. 


Malinové muffiny 

Vyzkoušejte zdravější variantu muffinů z celozrnné mouky a ovesných vloček s malinami. Ilustrační foto - Foto: Fotobanka Pixabay

Vyzkoušejte zdravější variantu muffinů z celozrnné mouky a ovesných vloček s malinami. Ilustrační fotoFoto: Fotobanka Pixabay

Suroviny:
1 hrnek celozrnné špaldové mouky nebo směsi bezlepkových muk
½ hrnku alternativního mléka (kokosového, mandlového)
hrnek malin
½ hrnku ovesných vloček
½ prášku do pečiva
2 lžíce kokosového cukru
špetka soli
1 žloutek
vanilkový extrakt
2-3 lžíce olivového oleje
lžička stévie
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. V druhé míse vyšleháme mléko, žloutek, vanilkový extrakt, olej a stévii. Druhou misku nalijeme do první a promícháme. Opatrně vmícháme maliny a ovesné vločky. 

Naplníme košíčky a pečeme 10 min na 200 stupňů a dalších 5 až10 minut na 180 stupňů. 


Malinové muffiny s kousky čokolády 

Suroviny:
1 vejce
40 gramů rozpuštěného másla
170 gramů směsi bezlepkových muk
kokosový cukr
lžička stévie
1 velká lžíce kakaa
2 lžičky prášku do pečiva
maliny
malé kousky čokolády nebo pecičky z hořké čokolády 

V míse smícháme všechny tekuté suroviny. Poté přidáme všechny sypké suroviny a společně vyšleháme. Do těsta přisypeme kousky čokolády a maliny. Opatrně promícháme. 

Pečeme na 180 stupňů 15 až 20 minut. 


Super salát s malinovou zálivkou 

Suroviny:
1 šálek na malé kousky nakrájeného špenátu
1 šálek nakrájeného hlávkového salátu
¼ šálku nakrájeného červeného zelí
½ šálku nakrájené červené papriky
½ nakrájeného rajčete
¼ šálku cizrny (konzervovanou řádně propláchnout)
½ šálku nastrouhané mrkve
¼ avokáda nakrájeného na kostičky
1 lžíce olivového oleje 

malinová zálivka:
½ šálku malin
3 lžíce balzamika
1 lžíce neslazeného jablečného džusu
1 lžička oleje
1 lžička medu 

V míse smícháme špenát, hlávkový salát, zelí, červenou papriku, rajče, cizrnu, mrkev a avokádo. V další misce smícháme ingredience na malinovou zálivku. Před podáváním zamícháme dresink do salátu. 

Všechny díly pořadu Přírodní lékárna najdete ZDE 

Autor:  Štěpánka Kutišová
Pořad: Přírodní lékárna  |  Stanice: České Budějovice
Čas vysílání: čtvrtek 8:10  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

Jihočeský kraj
  D3, mezi km 79.2 a 78.4, ve směru Benešov, práce na silnici, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 19.11.2016 08:00 Do 31.10.2019 23:59, uzavírka z důvodu nedokončené stavby D3 0306/II
  silnice I/34, v katastru obce Dolní Žďár, část obce Horní Lhota, okr. Jindřichův Hradec, práce na silnici, střídavý jednosměrný provoz, Od 10.07.2017 09:00 Do 16.08.2017 23:59, částečná uzavírka silnice ...
  ulice Krále Jiřího z Poděbrad, Strakonice, okr. Strakonice, uzavřeno, stavební práce, Od 10.07.2017 10:00 Do 31.08.2017 23:59, úplná uzavírka místní komunikace v ulici Krále Jiřího z Poděbrad ve Strakonicích, ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace