Sociální sítě stále sledují, kde zrovna jsme. Co napíšete na Facebook, se proti vám může obrátit i u soudu

13. červenec 2015

Navazování kontaktů, komunikace, vyměňování fotografií, zábava. K tomu především slouží takzvané sociální sítě. Podle odborníka by si však lidé měli uvědomit, že život na internetu není tak anonymní, jak se na první pohled zdá, a podle toho se chovat.

Celosvětově největší a nejpoužívanější sociální sítí je Facebook, který už má přes miliardu uživatelů. V České republice si facebookový profil vytvořily více než čtyři miliony lidí. Druhou nejoblíbenější sítí je Youtube, třetí Gmail.

Všechny sociální sítě shromažďují o svých uživatelích mnoho informací. „Kromě různých nastavení, která tam sami zadáte, sledují například, z jakého zařízení se připojujete, a o která témata se na internetu zajímáte,“ přibližuje Josef Milota, ředitel Centra informačních technologií na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.

Když se přihlásíte na sociální síť, také prozrazujete, kde zrovna jste. „Lidé mají v chytrých telefonech a tabletech GPS, ale i když používáte pevný počítač, pozná se, odkud se připojujete. A to všechno se na sociálních sítích ukládá,“ dodává Josef Milota.

Lidé by se podle něj měli na internetu vždy chovat tak, jak se chovají v běžném životě. „Máme takovou představu, že ten virtuální svět je něco úplně jiného, ale ona to není úplně pravda. Je to prostě jenom jiná forma. Když jdete ve skutečném životě třeba do obchodu, ostatní lidé vidí, co děláte, a zanecháte po sobě nějakou stopu. A na internetu je to stejné. Když někam vstoupíte, dá se informace o tom vyhledat,“ zdůrazňuje.

Objevuje se stále více metod, jak vystopovat konkrétního uživatele internetu, a data o sobě už nikdy úplně nevymažete.

Ilustrační foto

„Můžete zrušit svůj facebookový profil, ale informace, které jste sdíleli, se dál rozšiřují a propojení na sociálních sítích už nejde vzít zpět. S tím je třeba počítat. Řada firem to využívá k lustrování zaměstnanců a to, co napsali lidé na Facebook, se používá už i u soudu,“ vysvětluje Josef Milota.

Sociální sítě slouží hlavně k zábavě, ale dá se na nich také vydělávat. Pro řadu firem je to ideální reklamní prostor a využívají jej k získávání zákazníků. Objevuje se už i trend, že lidé nekomunikují v zaměstnání prostřednictvím emailů, ale zavádí se právě sociální sítě.

Přes všechna rizika jsou ale podle Josefa Miloty sociální sítě jednoznačně přínosné. „Je to prostě fenomén. Umožňují řadu věcí, které jsme dřív dělat nemohli, je tam hravost a především jednoduchost a rychlost sdílení informací. To je veliký nástroj a myslím, že se vše bude ještě dále zrychlovat díky rozvoji internetu, který už dnes má skoro každý neustále u sebe,“ uzavírá.

Spustit audio