Špenát mimo jiné dodá vitamin krásy. Jezte ho osmahnutý, dušený, ale i syrový

Od doby, kdy špenát propagoval Pepek námořník, uběhlo hodně času. Přesto stále platí, že tato zelenina patří mezi přírodní stravu s nejvyšším množstvím živin a ochranných látek. Doporučujeme jeho zařazení do jídelníčku nejen v tradiční dušené podobě, ale také v syrovém stavu.

Toto doporučení pochází od pionýra trendu zeleninových šťáv, detoxikace a syrové stravy lékaře Normana Walkera. Ten se sám dožil úctyhodného věku 99 let v plném zdraví a i v posledním desetiletí svého života psal knihy. Špenátová šťáva například podle něj pomůže při stavech úporné zácpy, kdy selhávají jiná řešení.

Špenát pochází z Persie. Ve střední Evropě se prokazatelně pěstuje od 12. až 13. století. Během první světové války se špenátová šťáva podávala francouzským vojákům smíchaná s červeným vínem na posílení krvetvorby a celkového stavu.

Lékař Steven Pratt špenát označuje za nejdůležitější superpotravinu spolu s divokým lososem a borůvkami, která je povinnou výbavou člověka starajícího se o své zdraví. Jeho konzumace snižuje riziko onemocnění srdce a cév, působí proti mnoha druhům rakoviny a chrání proti věkem podmíněné degeneraci.

Čtěte také

Obsahuje nadprůměrné množství růstového vitaminu A, dále bohatou směs vitaminů skupiny B. Významný je podíl kyseliny listové, která podporuje kognitivní funkce, biotinu (takzvaný vitamin krásy pro hezkou pleť, vlasy, nehty, stabilní hladinu cukru, funkci svalových buněk) a niacinu (pro energii buněk, srdce, spánek).

Špenát dodá tělu i značnou dávku vitaminu C (pro zrak, činnost srdce, duševní svěžest, proti paradentóze) a také draslíku, mědi, železa, hořčíku, manganu, vlákniny. Hořčík podporuje činnost svalů a posiluje srdce, podílí se na více než 700 funkcích v těle.

A tím výčet účinných látek zdaleka nekončí. Špenát ještě mimo jiné obsahuje antioxidanty a mnoho chlorofylu. Chlorofyl má protinádorové účinky. Studie prokázaly přímou souvislost mezi konzumací špenátu a sníženým rizikem téměř všech druhů rakoviny.

Špenát obsahuje hodně nevstřebatelného vápníku. Poruchy vstřebávání vápníku z jiných složek stravy se současnou konzumací špenátu však nehrozí. Zjistilo se, že k tomu by bylo nutné opravdu masivní požití špenátu. Výčet pozitivních účinků této zeleniny ale masivní skutečně je, a proto si pojďme ze špenátu něco dobrého uvařit.

Špenátové pesto

Rozmixujeme syrový špenát s mandlemi nebo vlašskými ořechy, česnekem, olivovým olejem a parmazánem. Podáváme například k cizrně nebo těstovinám.

Špenát zdraví zelenina

Špenátový dip

Suroviny:
1 oloupané avokádo
šťáva z ½ citronu
plechovka propláchnuté cizrny
200 gramů čerstvého špenátu

Avokádo spolu s cizrnou a citronovou šťávou vložíme do mixéru a rozmixujeme na jemný krém.

Špenát dáme na pařák a jednu až dvě minuty necháme v páře, dokud listy nepustí vodu. Sundáme z plotny a necháme zchladnout. Propláchneme a vyždímáme listy rukou nebo lžící, abychom z nich dostali nadbytečnou vodu.

Špenát přidáme do směsi cizrny a avokáda a několik vteřin mixujeme dohromady. Přelijeme do mísy a podáváme. Ve směsi například namáčíme pokrájenou čerstvou zeleninu.

Špenátový salát s cizrnou

Suroviny:
olivový olej
2 cibule nakrájené na tenká kolečka
1 konzerva cizrny propláchnuté a okapané
¼ hrnku citronové šťávy
1 prolisovaný stroužek česneku
¼ hrnku rozdrobené fety
150 gramů mladých špenátových lístků
2 červená jablka nakrájená na plátky
2 lžičky čerstvě mletého lněného semínka

Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem. Na něj naklademe cibuli, trochu ji zastříkneme olejem ve spreji a pečeme 10 minut. Přidáme cizrnu a pečeme, dokud cibule nezměkne a nezhnědne (asi 10 minut).

Mezitím smícháme citronovou šťávu, olivový olej (případně lžička lněného oleje) dvě lžičky, česnek a nakonec přidáme fetu.

Špenát vložíme do velké mísy a posypeme ho cibulí, cizrnou, jablky a lněnými semeny.

Špenátovo-avokádová polévka

Suroviny:
1 zralé avokádo
asi 4 šálky čerstvého špenátu
½ - ¾ šálku zeleninového nebo kuřecího vývaru
2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
1 - 2 polévkové lžíce olivového oleje

Odstraníme pecku a kůru avokáda a vložíme ho do mixéru. Potom přidáme špenát, ½ šálku vývaru, citronovou šťávu a olivový olej. Mícháme, dokud nedosáhneme krémové konzistence.

Postupně přidáváme zbytek vývaru do požadované hustoty polévky. Před podáváním můžeme dozdobit chilli nebo kajenským pepřem.

Spustit audio

Související