Stále více žen chce originální oblečení, naučit se šít mohou u návrhářky Terezy Sabáčkové

24. červen 2016

Navrhovala šaty na Miss Universe pro Nikol Švantnerovou, má salón v Praze, ale především zůstává věrná rodným Českým Budějovicím. Módní návrhářka Tereza Sabáčková má v Plachého ulici stále svůj ateliér. „Budějovice neopustím, mám tady velkou podporu od zákaznic,“ říká.

Své aktivity v jihočeském městě dokonce rozšířila. Nově nabízí kurzy, kde učí zájemce šít, navrhovat, kombinovat různé látky, přemýšlet nad tvorbou modelů a módou obecně.

Jeden kurz je určen i mladším osmnácti let. „V tomto věku se lidé rozhodují, co by chtěli dělat, tak proč nepodpořit sny například nějaké slečny. V této aktivitě nás navíc podpořilo město,“ dodává.

Žen, které si chtějí samy doma něco ušít, podle Terezy Sabáčkové přibývá. „Když jsme před patnácti lety otevírali ateliér, město se zrovna plnilo obchodními centry a řetězci s oblečením, takže lidé měli tendenci od zakázkového šití ustupovat. Teď se to ale mění, řetězců už je přehršel a nabízejí všude to samé. Ženy se chtějí trochu odlišovat a zase se dostávají k šití,“ vysvětluje.

Také proto vyhlásila soutěž o nejoriginálnější model, a to ve dvou kategoriích - pro profesionálky a amatérky. „Uzávěrka je do konce srpna, kdy musí soutěžící poslat fotografii již hotového modelu. Hodnotit pak bude porota a výherci získají ceny v hodnotách až deseti tisíc,“ říká návrhářka. Podrobné informace o soutěži jsou na webu salicb.cz.

Monika Brýdová ve svém originálním modelu - sama si ušila sukni i vyrobila šperky

Členkou poroty bude českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová. Té je tvoření originálních modelů vlastní. „Originální je prostě to, co je jen jednou a do čeho dáme svou duši. Moc se těším na porotcování a prosím soutěžící, aby pustili svoji mysl na volno, nesvazovali se žádnými konvencemi, protože šedých a uniformovaných lidí chodí po ulicích spousta,“ komentuje.

Ona sama měla v tu chvíli na sobě originální vlastnoručně šitý model. „Vyrobila jsem si vrstvenou sukýnku z látky s barevnými bublinkami. K tomu mám šperky a ještě navíc klopu na kabelku, protože já mám prostě ráda, když to kompletně ladí,“ popsala.

Její model pochválila i Tereza Sabáčková. „Napadá mě k tomu hlavně jedno slovo: hravé. Je to veselé, je to takové uvolněné a člověk, který to má na sobě, musí být prostě uvolněný a otevřený,“ řekla. Monika Brýdová ale samozřejmě soutěžit nemůže, protože je členkou poroty, otevírá se tak možnost dalším šikovným a kreativním lidem.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.