U rakouského jezera Attersee můžete navštívit včelí statek, kde ochutnáte i medové pivo

30. září 2016

Včelí statek vítá návštěvníky nedaleko rakouského jezera Attersee, kam dojedete z Českých Budějovic za necelé dvě hodiny. Projekt funguje dva roky, ukazuje lidem, jak žijí včely, a samozřejmě si tu zájemci také mohou koupit med.

„Tato úžasná myšlenka se zrodila v hlavě dvou kamarádů, kteří se rozhodli, že udělají koncept od včely až po med ve sklenici. Tak založili včelí statek, kde si můžete prohlédnout včelí život, uvidíte, jak se chová královna, jak to chodí v přípravě medu. A nakonec tu máme i samotné produkty,“ říká průvodkyně Joanna Opelt.

A nabídka medu je opravdu bohatá. Můžete vybírat z dvaceti až čtyřiceti druhů. „Sama jsem se ze začátku divila, proč je tu tolik druhů medu, ale čím déle tady jsem, tím více odhaluji jednotlivé rozdíly a hlavně pro léčitelství je to velkým přínosem,“ dodává Joanna Opelt.

Součástí statku jsou malé ukázkové včelíny, kde lidé velmi zblízka uvidí, jak vypadá královna, trubec a dělnice. Žihadel se podle Joanny Opelt nemusí bát. „Včelaři se naučili hodně od medvědů, kteří těch žihadel schytají opravdu dost, takže doporučují světlé oblečení, vyvarovat se intenzivních vůní a pohybovat se velmi pomalu. Tak předejdete štípnutí. Náš statek funguje dva roky a měli jsme pouze jeden případ, kdy byl návštěvník píchnut, takže šance je minimální,“ popisuje.

U jezera Attersee mohou zájemci ochutnat i medové pivo. „To je daleko starší než tento statek, v obci máme malý pivovar, kde se pivo vyrábí. Musím říct, že naši hosté tuto specialitu velmi oceňují,“ dodává Joanna Opelt.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio