V Bhútánu se cestovatel dostal i na místa, kde dosud žádný turista nebyl

20. duben 2015

První mešitu a stany z jačích chlupů postavil v Českých Budějovicích cestovatel Rudolf Švaříček. Přivezl sem totiž ojedinělou výstavu Šangri-la, která je až do konce roku k vidění v Jihočeském muzeu.

Rudolf Švaříček pochází z Moravy. Žije v Brně, odkud pravidelně vyráží do celého světa. K cestování jej to táhlo od malička. „Myslím si, že každý má nějakou úchylku, a u mě je to cestování. Drží mě to od dětství a mám pocit, že je to čím dál silnější,“ říká.

Výstavu Šangri-la, kterou do Jihočeského muzea přivezl Rudolf Švaříček, otevřela královna matka Bhútánského království s delegací

Kromě toho, že na místa jezdí, také fotografuje, píše knihy, točí dokumentární filmy a připravuje výstavy.

Největší dojem v něm zanechala Nová Guinea, kam se dvacet let vracel a může se pochlubit například tím, že se podíval na vrcholy všech zdejších velkých hor. „Nová Guinea se mnou zamávala. Je tam největší diverzita na světě, 750 kmenů s odlišnými zvyky, rituály, tradicemi. Nečekal jsem, že člověk může ještě najít takové místo,“ vypráví. Z expedic na Guineu vytvořil putovní výstavu Tamtany času, kterou do této doby navštívilo více než 500 tisíc lidí.

Do Českých Budějovic ale Rudolf Švaříček přivezl expozici s názvem Šangri-la. Ta se věnuje Himálaji a především čtyřem zemím – Nepálu, Tibetu, Bhútánu a Indii. „Odráží to naši expedici na Everest. Velká část se tedy věnuje těm krásným horám, ale v expozici máme i džungli s hady, indickou tržnici, nepálské pagody, tibetský klášter a mešitu. V Budějovicích tedy vyrostla první mešita,“ směje se.

Na indické tržnici návštěvníci muzea potkají prodavače i holiče a také nahlédnou do stanů z jačích chlupů. „Ty jsou hodně pikantní. Když jsem je kdysi vlekl do muzea v Bratislavě, kde jsme s výstavou začínali, tak prchali všichni vrátní, jaký to byl odér. Už to ale bohužel vyprchalo, už to nemá tu sílu,“ popisuje cestovatel.


Šangri-la je největší autorská výstava svého druhu ve střední Evropě. Věnuje se především čtyřem zemím - Nepálu, Tibetu, Bhútánu a Indii.
V Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích zůstane do konce roku 2015. Otevřeno je denně kromě pondělí.

Jeho nejmilejší zemí je v současné době Bhútán. Na výstavě se tak lidé mohou těšit na opravdu aktuální informace z této země. „Bhútán je ojedinělý v tom, že byl dlouho izolován a díky tomu tam zůstala unikátní místa. Na jedné z našich cest jsme se třeba dostali do vesnic, kde obyvatelé opravdu dosud nikdy neviděli žádného turistu. Jejich reakce pak byly úplně pohádkové,“ říká.

V expozici Šangri-la vystavuje originální bhútánské luky a také připomíná současného krále země. „Jeho osobnost je tam obrovským fenoménem, je to takový Elvis Presley. Zároveň přináší modernizaci, až díky němu země jako poslední na světě spustila televizní vysílání a internet,“ dodává Rudolf Švaříček.

V Bhútánu ale podle něj člověk narazí ještě na mnohem víc kuriozit. Například zde stále platí úplný zákaz kouření a v úterý se nesmí pít alkohol.

Na výstavě Šangri-la si lidé mohou všechny exponáty nejen prohlédnout, ale také osahat. „Je tam rikša z Dillí, hudební nástroje, loutky. Na chvilku se opravdu dostanete do těch zemí. Expozice je určitě vhodná i pro děti,“ dodává cestovatel.

Výstavu Šangri-la, kterou do Jihočeského muzea přivezl Rudolf Švaříček, otevřela královna matka Bhútánského království s delegací

K výstavě chystá také doprovodný program. V Českých Budějovicích se uskuteční řada exotických večerů, přednášky nebo koncerty.

Celé vyprávění Rudolfa Švaříčka o jeho cestách si můžete poslechnout v záznamu vysílání.

Spustit audio