V sobotu 12. září odhalí v Budějovicích pomník letcům. Vladimír Vopalecký o něj usiloval osm let

6. září 2015

Na Senovážném náměstí v Českých Budějovicích si lidé mohou všimnout betonového podstavce a cestičky, která k němu vede. Vzniká zde pomník československým letcům RAF, který bude slavnostně odhalen v sobotu 12. září. Vladimír Vopalecký přitom o jeho stavbu usiloval dlouhých osm let.

„Zatím je tu betonový základ, na němž bude maketa letadla Spitfire. To byla nejenom nejlepší stíhačka západní fronty z anglického pohledu, ale také se proslavila tím, že s ní tady po válce plukovník Malý učil létat izraelské piloty. Ti se po čase sami vyslovili, že díky tomu se zachoval izraelský stát,“ popisuje Vladimír Vopalecký.

Zářijový termín pro odhalení pomníku nevybral náhodou. O dva dny později, v pondělí 14. září totiž uplyne přesně 75 let ode dne, kdy padl první rodák z Budějovic a zároveň vůbec první Čech v bitvě o Británii.

„Byl to František Marek, předválečný zaměstnanec jihočeských elektráren, který se po odchodu do Polska a Francie zúčastnil bojů o Velkou Británii v srpnu a září 1940. Při jednom výškovém letu se střemhlav zřítil. Podle svědků to vypadalo jako by ztratil vědomí, nad zemí se znovu probral, ale už nestačil srovnat letoun,“ vysvětluje Vladimír Vopalecký. Františku Markovi tak bude patřit vzpomínka při odhalování pomníku v sobotu 12. září, program začíná v 10 hodin.

Při hledání vhodného místa pro pomník Vladimír Vopalecký zvažoval několik variant. Jako nejlepší nakonec vybral prostor na Senovážném náměstí nedaleko pošty. „Když se podíváte na mapu inženýrských sítí, zjistíte, že míst, kde lze pomník budovat, je opravdu málo. Ale Senovážné náměstí je lukrativní a navíc má genius loci, protože tady už stál pomník plukovníka Švece,“ dodává.

O výstavbu pomníku Vladimír Vopalecký usiloval osm let. Jednal s krajem i městem a uspořádal benefiční koncert, kterého se zúčastnili i dosud žijící letci, aby získal potřebné peníze. Stále jich však nemá dostatek. „Nemáme na to celou částku, ale pomník už teď dokončíme, musí stát za každou cenu,“ zdůrazňuje.

Spustit audio