Víte, jak se bránit jarní únavě?

6. březen 2015

Zimní období představuje pro organismus vyšší nárok na dodávku energie, živin, minerálních látek a vitaminů. Pokud svítilo slunce, byl jeho svit slabý. Proto organismu začíná chybět vitamin D, který se tvoří z jeho provitaminu působením slunečního záření na pokožku.

K únavě přispívají také trvale nízké teploty. Mnozí z nás kvůli nízké teplotě a celkovému zhoršení podmínek pro chůzi a pobyt venku tráví více času v místnostech. V zimě také saháme po energeticky vydatnějších potravinách, takže se objeví „zimní" kilogramy, které budeme těžko shazovat. To jsou příčiny jarní únavy.

Čtěte také

Určitě lze doporučit zvýšený příjem vitamínů, nejlépe z čerstvého ovoce a zeleniny – vitamíny A, C, B, stopové prvky jako selen, zinek, lecitin, koenzym Q10 aj. Taky nesmíme zanedbávat dostatečný příjem tekutin, což je dva až tři litry denně, a to ve formě čaje, džusů, vody, minerálek, ale i polévky apod.

Důležitá je relaxace a příjem tekutin

K tomu, abychom měli zdravé tělo, musí být zdravá i naše mysl. Dostatek odpočinku, relaxu, setkávání se s přáteli, každodenních radostí, dopřávání si na druhé straně i chvilky pro sebe, to všechno jsou dobré zbraně proti jarní únavě.

Nezapomínejte na pohyb, ten povzbudí krevní oběh a následně tělo zbaví nejen škodlivin, ale i stresu, úzkosti a zlé nálady, což je způsobeno vylučováním hormonu serotoninu. Podle některých zdrojů se osvědčuje také pravidelná detoxikace organismu, kterou bychom si čas od času měli dopřát. Takovýchto pročisťovacích kůr je celá řada, stačí si jenom vybrat tu, která by vám nejlépe vyhovovala.

Déletrvající únavu není dobré bagatelizovat. Když trvá několik týdnů až měsíců, může signalizovat závažnější onemocnění jako např. depresi, chudokrevnost, onemocnění štítné žlázy, choroby srdce aj. Proto je dobré v takovýchto případech kontaktovat lékaře.

autor: hoch
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.