Všichni jsme napadení parazity, kteří nás mohou zabít, lžou noví šmejdi. Nekupujte jejich výrobky

8. březen 2017

Paraziti se přemnožili a ohrožují naše životy, zachránit nás mohou pouze speciální přípravky. Takovými informacemi se ohánějí prodejci, kteří na webových stránkách nabízejí různé výrobky proti parazitům. Podle vědců však jenom lžou. Dejte si pozor na nový druh internetových šmejdů, nic od nich nekupujte.

„Rozčílily nás informace, které se objevují v propagačních materiálech na internetu. Tváří se jako nějaký odborný článek, ve kterém se píše, že jsme všichni promoření parazity, kteří způsobují úplně všechny naše neduhy od bolesti hlavy a únavy až po rakovinu. To je naprostá hloupost a vůbec to neodpovídá údajům, které my máme z terénu, od lékařů a z naší praxe,“ zdůrazňuje Roman Kuchta, vědecký pracovník Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd.

Podvodníci nabízejí různé potravinové doplňky, které někdy dokonce propagují jako certifikované léky. „Proti tomu se ohrazujeme, nejsou to léčiva, neprošly klinickými testy ani kontrolou. Jedná se převážně o extrakty z rostlin, které v daném množství pravděpodobně nebudou mít žádný vliv. Dalo by se říci, že jsou to rostlinné výtažky, které si můžete uvařit v čaji, ale vy je kupujete v příšerně předražených tabletkách,“ dodává Roman Kuchta.

Rostlinné přípravky, které nabízejí internetoví šmejdi proti parazitům. Jejich kampaň je ale úmyslně klamavá a lživá

Některé weby nabízející přípravky proti parazitům se zaštiťují vědeckými studiemi, které ve skutečnosti neexistují. Podvodné je také použití obrázků.

„Překvapila nás drzost těch prodejců, kteří použili naprosto nekorektní lživou kampaň. V textu není jediná pravdivá informace, všechno je to lež, vymyšlené, přehnané. Ani obrazová dokumentace neodpovídá popiskám. Píše se tam o lidských parazitech, často je zmiňováno, že nějaký pacient zemřel, ale na fotografiích jsou z 99 procent zvířecí tkáně, často dokonce úplně jiné orgány, než se píše v popisce. Cíleně si vybrali odpuzující obrázky a vydávají je za lidské nálezy při pitvách,“ popisuje parazitolog.


Jak poznat podvodníky
1. Naprostou jistotu, že jde o podvodný web s desinformacemi, máte vždy, když se doporučuje prostředek či metoda proti parazitům obecně, aniž by se rozlišovaly druhy nebo alespoň skupiny (motolice, tasemnice, hlístice, malarická plasmodia). Existuje mnoho parazitů s odlišným metabolismem a ani teoreticky nemůže existovat univerzální prostředek, který by účinkoval proti každému z nich. Musel by být tak toxický, že by zabíjel i hostitele, tedy člověka.
Pokud všechno na webové stránce vede pouze k nabídce objednání, jde o podvod, stejně jako fiktivní diskuse pod příspěvkem, do které nelze přispět.
2. Vážné podezření, že jde o podvodné weby, by mělo vzniknout, jsou-li v souvislosti s parazity používány výrazy jako detoxikace, pozitivní či negativní energie, biorezonance, frekvenční diagnostika, homeopatie, preventivní odčervení lidí, odkyselení, odkovení a podobně.
3. Zvýšená opatrnost je namístě, pokud se zmiňují odborné výrazy jako produkty metabolismu, posílení imunity, kyselá či zásaditá reakce, zátěž organismu, biodegradace, deaktivace, externí agens, přírodní prostředek. Jde sice o termíny, které v jiném kontextu mají svůj význam, ale podvodníci si je oblíbili a používají je ve svých desinformacích.
(zpracoval Oleg Ditrich z Biologického centra AV ČB)

Podvržené jsou i fotografie vědců, kteří jako renomovaní lidé údajně přípravky doporučují. „Tyto weby jsou nebezpečné v tom, že se tváří jako odborné články. Ohánějí se jmény vědců a ústavů, ale tyto ústavy ve skutečnosti neexistují, stejně tak vědci. Kolega si dal tu práci, že se snažil fotografie údajných vědců dohledat, a zjistil, že se jedná o úplně jiné lidi, jeden je dokonce už po smrti,“ vysvětluje Roman Kuchta.

Zároveň zdůrazňuje, že skutečně není důvod k hysterii a obavám z parazitů. Tyto mikroorganismy s námi žijí odjakživa a mají své místo ve světě. „Samozřejmě nám někteří mohou škodit, ale je i spousta těch, kteří nám neškodí, a někteří mohou být i prospěšní,“ říká.

Parazitolog Biologického centra Akademie věd Roman Kuchta

Navíc podle statistik parazitů ubývá. „Žijeme v čistějším prostředí, pijeme čistou vodou a jíme kontrolované potraviny, takže případů nakažení parazity je opravdu málo,“ dodává.

Pokud člověk skutečně potřebuje léčbu proti parazitům, musí mu ji předepsat lékař. „Pak je to cílená léčba na konkrétní skupiny parazitů. Zjistili jsme, že dokonce existuje na internetu černý obchod s léky, antiparazitiky, ale ty mohou uškodit. Antiparazitika jsou založena na toxických látkách a je přesně vypočítáno, v jakém množství se mají brát,“ varuje Roman Kuchta.

Stejně tak vědci odmítají rady některých léčitelů, kteří doporučují pravidelné odčervování. „Tyto látky jsou pro tělo částečně toxické a mohou být zátěží pro játra. Když je budete brát pravidelně, mohou se objevit nějaké problémy. U nás se skutečně parazité prakticky nevyskytují, jsou to jednotlivé případy, takže nemá smysl do sebe ládovat nějaké chemické látky,“ uzavírá.

Příklady naprosto lživých informací, které internetoví šmejdi používají v článcích:
- 850 tisíc lidí v České republice každoročně umírá kvůli parazitům
- Podle výzkumů až 87 procent populace hlavního města trpí parazity
- Ministerstvo zdravotnictví zkoumalo potraviny, které se u nás prodávají, a zjistilo se, že 95 procent všech produktů obsahuje parazity, kteří jsou pro lidi nebezpeční
- Tasemnice mohou zp

ůsobit rakovinu
- Mezi prvotní příznaky, které tělu signalizují, že je infikované parazity, patří: zápach z úst, alergie (vyrážky, slzavé oči a rýma), časté nachlazení, bolesti v krku, ucpaný nos, chronická únava, časté bolesti hlavy, zácpa nebo průjem, bolesti svalů a kloubů, nervozita, poruchy spánku a chuti k jídlu, kruhy pod očima a pytle pod očima
- Momentálně existuje pouze jeden lék, který nám umožňuje vyčistit tělo od parazitů. Mimocho

dem, byl vyvinutý právě v České republice
- Národní institut parazitických onemocnění zjistil novou příčinu halitózy (zapáchajícího dechu): parazitickou infekci. Nedávno dokončená studie potvrzuje, že látky vylučované parazity jsou toxické a vytvářejí vhodné prostředí pro putrefaktivní bakterie v žaludku. Proto lidé, kteří jsou infikováni parazity, mívají zapáchající dech

Podvodné blogy a stránky o parazitech
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.