Vydejte se po stopách malíře Gustava Klimta k rakouskému jezeru Attersee

10. srpen 2016

K rakouskému jezeru Attersee, ke kterému dojedete z Českých Budějovic za pouhé dvě hodiny, se vypravila autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová. Toto místo miloval také malíř Gustav Klimt, který zde pobýval každé léto a vytvořil tu většinu svých slavných krajinomaleb.

Právě vztah secesního malíře k oblasti kolem Attersee připomíná muzeum Gustav Klimt Zentrum am Attersee. Najdete zde multimediální výstavu, která dokumentuje jeho práci a život. Expozice se zaměřuje mimo jiné na rodinu, letní pobyty, významné zakázky, ale i ženy a skandály.

Nejdůležitější ženu života Gustava Klimta výstava také přibližuje. Malíř totiž jezdil k jezeru Attersee se svou přítelkyní Emilií Flöge. „Vždycky se sem na břeh jezera stěhovali v létě. On tu maloval a ona získávala inspiraci pro nové návrhy šperků. Emilie Flöge byla taková rakouská Coco Chanel, zdatná obchodnice, která v jednom období svého života dokonce zaměstnávala osmdesát švadlen. Oba u Attersee tvořili a výsledky jejich práce dnes vidíme v muzeu,“ říká průvodkyně Elfride.

Zajímavé je, že Gustava pojilo přátelství s Egonem Schielem, který neodmyslitelně patří k Českému Krumlovu. „Seznámili se v Berlíně na výstavě umění, spřátelili se a Gustav Klimt se stal mecenášem Egona Schieleho, po zbytek života ho podporoval. Zemřeli ve stejném roce,“ dodává průvodkyně.

Centrum Gustava Klimta u Atterského jezera se nachází v obci Kammer-Schörfling, přímo u aleje zámku Kammer, kterou sám malíř rád maloval. Středisko je ideálním výchozím bodem pro výlet lodí z přístaviště nebo pro pěší procházku po hlavní části Klimtovy tematické stezky.

Podrobnější informace jsou v češtině k dispozici na webových stránkách centra www.klimt-am-attersee.at/cz.

Návštěvníky z Čech tu vždycky rádi vidí. „Jsem šťastná, když mohu přivítat návštěvníci ze sousedních zemí a můžeme udržovat přátelské sousedské vztahy, jak by si to přál Gustav Klimt a také Egon Schiele,“ komentuje průvodkyně Elfride.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio