Vyrábí originální kožené kabelky, nadchla pro to i svého přítele

14. březen 2018

Při Dnech slovenské kultury se v Českých Budějovicích zastavili Maka Gallik a Dušan Huťka. Představili tu originální kabelky. Maka je totiž už řadu let vyrábí a před časem se k ní nadšeně přidal i její přítel.

Šít vlastní kabelky začala Maka Gallik už během studií na střední škole. „Nejprve jsem pracovala s odpadovým materiálem mého otce, který byl čalouníkem. Postupně se to tak rozrostlo, že jdu vlastní cestou,“ říká.

Na taškách jsou zvláštní prvky, například kovové kuželky. Ty jsou dílem jejího přítele, akademického sochaře Dušana Huťky, který s ní začal spolupracovat asi před rokem a půl. „Pustil jsem se do toho z toho důvodu, abych se nějak realizoval na jejím projektu, na její celoživotní práci. Chtěl jsem se nějak tvořivě připojit. Přispěl jsem hlavně různými funkčními prvky,“ vysvětluje.

Jak sám říká, setkání s Makou mu změnilo život. „Po studiu jsem byl sochařských věcí dost nasycený, a když jsem potkal Maku, tak to bylo zlomové. Fascinovala mě její práce s kabelkami natolik, že jsem chtěl být součástí, a přišlo mi to přirozené. Chtěl jsem se výtvarně vyžít jinde,“ dodává.

I když v Budějovicích představovali svou práci, mnoho kabelek nepřivezli. „U nás jde o kvalitu, ne o množství. Vyvíjeli jsme tvar několik let, aby správně spojoval funkčnost a design, takže prezentujeme vždy jen několik tašek. Zboží pro zákazníky vzniká při osobním setkání. Máme tvar a pak podle osobního přání klienta kabelku dotváříme,“ popisuje Maka Gallik.

Používají italskou čalounickou kůži, na ušití kabelky čekají zájemci zhruba tři měsíce. „Jen tři týdny se pracuje na návrhu a pak se začne vytvářet. Během toho neustále komunikujeme s klientem,“ dodává Maka Gallik.

Ona sama momentálně žádnou vlastní kabelku nemá. „Většinou se prodá, když ji někdo na mně uvidí,“ uzavírá s úsměvem.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio