Vyučená elektromechanička si splnila sen a začala se živit pečením dortů

10. březen 2016

Dortové studio má v Sezimově Ústí Irena Klípová. Přitom není vyučenou cukrářkou, ale elektromechaničkou a k profesionálnímu pečení se dostala až později. „Z koníčka se nakonec stalo mé zaměstnání, protože se mi tato práce velice líbila a zjistila jsem, že mě naplňuje a baví,“ říká.

V kuchyni ale pomáhala od malička, ráda pekla buchty, koláče i dorty. „Byly to ale takové ty klasické. Vlastně až po narození dcery jsem zjistila, že se dají dělat i složitější dorty, které mají různé tvary,“ dodává.

Irena Klípová ze Sezimova Ústí opustila původní profesi a začala se živit pečením dortů

Zkusila tedy několik náročnějších dortů upéct a měla úspěch. „Kamarádky říkaly, že bych se tím mohla živit. Postupně jsem dělala dorty příbuzným, kamarádům, známým, až se to rozrostlo do podoby, že se tím teď živím. Manuální a kreativní činnosti mě vždycky bavily a v dortech jsem se prostě našla,“ komentuje.

Irena Klípová zastává názor, že dort musí nejen úžasně vypadat, ale především chutnat. Dort, který sice potěší oko, ale potom putuje do koše, je podle ní k ničemu.

Peče různé dorty a také malé zákusky, takzvané cupcaky, minidortíky i dortová lízátka. Která sladkost jí dosud dala nejvíce zabrat, nedokáže říct. „Každý dort je svým způsobem náročný, jsou za ním hodiny práce, které málokdo vidí,“ dodává.

Irena Klípová zvládá různá těsta i náplně. „Zákazník si může vybrat na korpus světlou klasiku, tmavé těsto, ořechové nebo třeba medovník. Stejně tak je možné udělat různé náplně, od klasických máslových krémů, které už dnes nejsou moc žádané, přes náplně z mascarpone k různým odhlečeným, ovocným, čokoládovým,“ vyjmenovává.

I když s dorty tráví mnoho času, málokdy je jí. Pouze ochutnává, zda krém a těsto chutnají, jak mají, ale hlavními dojídači jsou její děti a manžel. Ostatně podpora rodiny je podle Ireny Klípové velice důležitá. „Bez té to nejde. Dorty zaberou strašně moc času, takže manžel například hodně pomáhá s dětmi,“ popisuje.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.