O čem se mluví16. června  2017 v 08:10  

Z pohanky připravte sladkou i slanou kaši, používejte také mouku. Posílíte cévy a nervy

Rutin obsažený v pohance pomáhá při všech cévních onemocněních, vysokém krevním tlaku, nedostatečném libidu, impotenci, revmatických chorobách, artritidě, zánětech všeho druhu a krvácení z dásní a nosu - Foto: Fotobanka Pixabay

Rutin obsažený v pohance pomáhá při všech cévních onemocněních, vysokém krevním tlaku, nedostatečném libidu, impotenci, revmatických chorobách, artritidě, zánětech všeho druhu a krvácení z dásní a nosuFoto: Fotobanka Pixabay

Mezi pseudocereálie se řadí pohanka. Plody této rostliny z čeledi rdesnovitých totiž nejsou obilky, ale nažky. Dříve byla považována za obilí chudých. Mezi první Američany, kteří pěstovali pohanku, ale patřili i američtí prezidenti Thomas Jefferson a George Washington.

Chutí připomíná rýži, ačkoli si zachovává specifické aroma. Pohanková zrna se zpracovávají na krupky a jemnou hnědavou mouku. 

Za největšího producenta se překvapivě považuje Japonsko následované Ruskem a Polskem. V rozsáhlých stepních oblastech Ruska patří pohanka k základním potravinám. V Čechách pohanka nikdy nezdomácněla, ale na Moravě byla ještě v minulém století velice rozšířena a užívána. 

Pohanka je známa obsahem cenného rutinu, který se také označuje jako vitamin P. Pomáhá při všech cévních onemocněních, vysokém krevním tlaku, nedostatečném libidu, impotenci, revmatických chorobách, artritidě, zánětech všeho druhu a krvácení z dásní a nosu. 

Dále nás pohanka zásobuje vápníkem, fosforem, hořčíkem, manganem a draslíkem, obsahuje mnoho vitaminů řady B posilujících nervy, vitamin E, hořčík a železo. V čínské armádě byli vojáci živeni pohankou pro zvýšení síly a vytrvalosti. Indiáni kmene Hopi dávali ženám odvar z celých rostlin pohanky, aby zastavili poporodní krvácení. 

 

Pohanka - dnes se na ni zapomíná, přitom kolem 16. století u nás byla považována za nejoblíbenější potravinu, obsahuje látku, která zpevňuje cévní stěny a pomáhá zamezovat tvorbě krevních sraženin

Vložit na svůj web

Pohanková mouka je přirozeně bezlepková, proto je vhodná pro celiaky nebo lidi, kteří dávají přednost bezlepkové stravě. Lze ji využít mnohostranně. Pohankovou mouku můžete kombinovat s jinými moukami pro přípravu chleba, palačinek, sušenek i zdravých, například mrkvových či řepných, bábovek. 

Laboratorní zvířata krmená pohankovou moukou měla nižší hladinu cholesterolu, méně tělesného tuku a méně žlučových kamenů. U předčasně stárnoucích se ve srovnání s těmi, které pohanku nejedly, zlepšila imunitní funkce buněk. Studie prováděná na diabetických krysách prokázala, že pohankový koncentrát přidávaný do jejich žrádla snížil hladinu krevního cukru po jídle o 12 až 19 procent. V roce 2005 výzkum zjistil, že lidé se po konzumaci pohanky cítili ve srovnání s obilninami sytější. 

Při přípravě krupek pohanky použijte díl pohanky na dva díly vody. Vodu s pohankou přiveďte k varu. Zakryjte a nechte zvolna vařit 20 minut. 

Čerstvě uvařenou pohanku použijte jako teplé cereálie. Přidejte k ní drobné ovoce, skořici. Vařenou pohanku také můžete přidávat do salátů a polévek, abyste tak zvýšili jejich nutriční hodnotu a zlepšili chuť. 

Vaříme s rozhlasem

Pohanková kaše s rozinkami 

Suroviny:
100 gramů loupané pohanky
0,3 litru směsi vody a kokosového nebo mandlového mléka
1 lžička rozinek
1 lžíce mandlových plátků nebo mixovaných ořechů
javorový sirup (med) 

Pohanku zalijeme směsí vody a mléka, dáme vařit, dokud kaše nezhoustne. Pak přidáme rozinky a mandle. Přisladíme javorovým sirupem nebo medem. 


Banánový chlebíček z pohanky 

Pohankovou mouku můžete kombinovat s jinými moukami pro přípravu chleba, palačinek, sušenek i zdravých, například mrkvových či řepných, bábovek - Foto: Fotobanka Pixabay

Pohankovou mouku můžete kombinovat s jinými moukami pro přípravu chleba, palačinek, sušenek i zdravých, například mrkvových či řepných, bábovekFoto: Fotobanka Pixabay

Suroviny:
2 velká vejce
3/4 šálku alternativního mléka
1/3 šálku oleje
1 lžička vanilkového extraktu
2 střední rozmačkané zralé banány
1,5 šálku bezlepkové mouky (lněná, kokosová, mandlová, pohanková, amarantová, quinoová)
½ šálku drcené pohanky
2 lžíce medu
několik kapek až 1 lžíce stévie
1 lžička soli
1 lžička mleté skořice
¼ lžičky mletého muškátového oříšku
¼ šálku nasekaných vlašských ořechů
¼ šálku rozinek
1,5 lžičky xantanové gumy
2 lžičky prášku do pečiva 

Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Tukem (kokosovým nebo máslem) vymažeme formu na chlebíček. 

Ve středně velké míse šleháme elektrickým šlehačem při střední rychlosti vejce, mléko, olej, vanilku a banány, dokud se důkladně nepromísí. Přidáme suché suroviny (od mouky po muškátový oříšek) a při nízké rychlosti důkladně promícháme. Jemně vmícháme ořechy a rozinky. 

Těsto přendáme do připravené formy. Pečeme 35 až 40 minut, nebo dokud není bochníček pěkně nahnědlý. Vyjmeme z trouby. Formu dáme na 10 minut zchladit, pak chlebíček vyklopíme. 


Pohanková kaše s kurkumou, kmínem a koriandrem 

Suroviny:
2 šálky předem namočené pohanky
½ lžíce mleté kurkumy
¼ čajové lžičky semínek koriandru
1 čajová lžička mletého kmínu
1 lžíce kokosového oleje
½ lžíce ghí másla
1 čajová lžička mořské soli 

Předem namočenou pohanku propláchneme a dáme vařit s vodou v poměru 1:2. Přidáme všechno koření. Těsně předtím, než se vyvaří voda, přidáme přepuštěné máslo nebo kokosový olej. 

Podáváme s uvařenou zeleninou nebo dáme na salát. Dochutíme solí. 

Všechny díly pořadu Přírodní lékárna najdete ZDE 

Autor:  Štěpánka Kutišová
Pořad: Přírodní lékárna  |  Stanice: České Budějovice
Čas vysílání: čtvrtek 8:10  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

Jihočeský kraj
  ulice Střížovská, České Budějovice, okr. České Budějovice, uzavřeno, stavební práce, Od 23.10.2017 07:00 Do 01.11.2017 23:59, Jedná se o úplnou uzavírku pozemní komunikace v ulici Střížovská v Českých ...
  silnice III/1611, v katastru obce Loučovice, okr. Český Krumlov, část obce Mnichovice, uzavřeno, práce na silnici, Od 23.10.2017 10:00 Do 05.11.2017 23:59, úplná uzavírka, Vydal: Městský úřad Český K ...
  ulice U Jeslí, České Budějovice, okr. České Budějovice, uzavřeno, Od 23.10.2017 07:00 Do 30.11.2017 23:59, uzavírka ulice u Jeslí v Českých Budějovicích z důvodu opravy povrchu komunikace, Vydal: Magistrát ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace