Zelí pomáhalo už stavitelům Velké čínské zdi. Zbaví vás stresu, podpoří hubnutí

23. září 2018

Hlávkové zelí pochází pravděpodobně z Evropy. Vyvinulo se z původních planých druhů, které dosud rostou na pobřeží Středomoří a Atlantského oceánu. Počátek pěstování zelí přitom spadá do velmi dávných dob.

V Asii také vyšlechtili řadu kultivarů a čínští a mongolští vojáci nakládali zelí do solného roztoku. I budovatelé Velké čínské zdi jedli zelí, aby měli výdrž a energii. Evropským mořeplavcům pomáhalo předcházet kurdějím.

Zelí je dobrým zdrojem vitaminu C a vlákniny. Na vlákninu je bohaté zvláště zelí bílé, červené však obsahuje také hodnotné antokyany, má více provitaminu A, draslíku a dvojnásobně železa. Pokrmy z červeného zelí mají také o něco výraznější chuť.

Sto gramů červeného zelí může obsahovat až pět mikrogramů selenu. Ten působí na snižování krevního tlaku, pomáhá zásobovat svaly kyslíkem, tvořit protilátky, odstraňuje z těla těžké kovy, preventivně působí proti neplodnosti. Na selenu je závislý enzym deiodináza, který aktivuje štítnou žlázu

Bílé zelí kromě vitaminu B12 obsahuje vyváženě všechny vitaminy B-komplexu. Je tedy skvělou potravinou proti stresu. Vysoká koncentrace vitaminu C přispívá k regeneraci stresových žláz, vitaminy B usnadňují proudění glukózy do mozkových a nervových buněk, čímž se uklidňují nervy, aktivuje výkon mozku, zahání neklid a symptomy nervozity.

Čtěte také

Díky vysokému obsahu vody a vlákniny zelí sytí a je skvělým pomocníkem při redukci váhy. Zelná šťáva je známou kúrou pro osoby se žaludečními či dvanácterníkovými vředy. V jedné studii dostávali lidé postižení peptickými vředy litr čerstvé zelné šťávy denně. Po deseti dnech měli všichni žaludeční vředy vyléčené.

Syrové kysané zelí je skvělým zdrojem zdraví prospěšných bakterií, které umožňují vstřebávání živin, využití B vitaminů a jsou nezbytné pro všechny vitální funkce těla, včetně psychických. Fermentací vzniká v zelí vysoce aktivní vitamin B12, který je naprosto nezbytný pro řadu funkcí.

Zelí má také vysoký podíl protirakovinných sloučenin, které pomáhají v těle aktivovat a stabilizovat antioxidační a detoxikační mechanismy a brzdí produkci rakovinotvorných buněk. Konzumace zelí se spojuje s nižším výskytem rakoviny tlustého střeva, plic, děložního hrdla a prsu.

Ve výzkumu zdraví polských žen měly ty, které každý týden jedly tři a více porcí syrového, lehce povařeného nebo naloženého zelí, o 70 procent nižší předpoklad, že se u nich rozvine rakovina prsu, než ženy konzumující jednu a půl porce týdně.

Salát z kysaného zelí

Suroviny:
350 gramů kysaného zelí
1 jablko
2 lžíce rozinek
1 lžíce oleje

Kysané zelí trochu načechráme, případně pokrájíme. Jablko i se slupkou nakrájíme na drobné kostičky a zamícháme do zelí. Vmícháme olej. Ozdobíme rozinkami.

Salát z bílého zelí

Suroviny:
500 gramů bílého zelí
1 cibule
1 lžíce octa
1 lžíce oleje
bylinková sůl
kmín

Zelí očistíme, omyjeme a nadrobno nakrouháme. Cibuli oloupeme, nadrobno posekáme a osmahneme na rozehřátém oleji. Přidáme trochu vody, pokrájené zelí, ocet a koření. Dusíme asi 15 až 20 minut.

Zelí, salát, zelný, zelenina

Polské zelné závitky

(vegetariánské, nebo s krůtím masem)

Suroviny:
2 šálky vařené rýže natural
1 velká hlávka zelí
500 gramů sójového granulátu nebo mletého krůtího masa
½ šálku jemně nasekané žluté cibule
1 rozdrcený stroužek česneku
1 lžička černého pepře
2 domácí vejce
½ šálku zeleninového vývaru
2 lžíce olivového oleje

Na omáčku:
1 plechovka krájených rajčat
1 plechovka rajčatové polévky

Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Odstraníme košťál z hlávky zelí, dáme ji do hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu. Zmírníme plamen na střední výkon, hrnec zakryjeme poklicí a zelí vaříme doměkka. Pak hlávku vyjmeme a necháme na talíři vychladnout.

Mezitím ve větším rendlíku necháme na olivovém oleji zesklovatět cibuli a česnek. Přidáme granulát nebo maso, rýži, vejce, zeleninový vývar a pepř. Dobře promícháme a opečeme.

Když zelí vychladne, odloupáme z něj listy a položíme je na vál. Náplň rozdělíme na šest stejných částí. Listy naplníme a zarolujeme. Závitky položíme přehnutým koncem dolů do pekáče. V míse smícháme rajčata a polévku a přelijeme závitky. Zakryjeme alobalem a pečeme asi 45 minut, dokud nejdou zelné listy lehce propíchnout vidličkou.

Kimchi (korejské národní jídlo)

Suroviny:
2 hlávky čínského zelí
700 gramů hrubé soli
4 litry vody
1 kilogram ředkve
100 gramů řeřichy
200 gramů jarní cibulky
100 mililitrů ústřicové omáčky
100 mililitrů rybí omáčky
130 gramů mleté červené chilli papričky
80 gramů nasekaného česneku
36 gramů nasekaného zázvoru
případně 100 gramů solených krevet

Zelí kimchi

Smícháme rozpuštěnou červenou papriku (nejlépe chilli vločky) s nasekanou ředkví, dobře promícháme, přidáme zbylé koření a ještě jednou dobře promícháme. Přidáme okapanou a na nudličky nakrájenou zeleninu a ústřicovou omáčku. Opatrně promícháme a posolíme.

Jednotlivé listy zelí, které jsme nechali v solném nálevu (3 hodiny) a posléze umyli a nechali okapat, potřeme připravenou směsí koření a zeleniny. Zabalíme tak, aby vše drželo uvnitř (případně naložíme a zatěžkáme pouze nakrájené kousky zelí).

Po jednom ukládáme do sklenice, naplníme ji ze 70 až 80 procent, přikryjeme na povrchu naloženými vnějšími listy. Připravíme kimchi nálev tak, že smícháme 100 mililitrů vody se dvěma gramy soli a nalijeme jej do sklenice na listy a stlačíme.

Zelí můžeme nechat stát při pokojové teplotě jeden až dva dny a denně promíchat a poté uložit do lednice, kde by mělo vydržet až jeden měsíc.

Spustit audio

Související