Zvítězí ten, kdo lépe reaguje v krizi, říká mentální kouč a trenér Motoru Marian Jelínek

28. leden 2018

S hokejem začínal v Českém Krumlově a Písku, vystudoval fakultu tělesné výchovy a sportu a má doktorát z filozofie. Byl osobním koučem Jaromíra Jágra, působil u české reprezentace, ve Spartě nebo Plzni. V současné době Marian Jelínek vede budějovický Motor.

Zároveň jako mentální kouč radí tenistce Karolíně Plíškové a dalším vrcholovým sportovcům. Někteří z nich se právě chystají na olympiádu. „Při mentálním koučinku jde o určité vnitřní nastavení sportovce. Ten většinou přijde s nějakým problémem, který řešíme. Obvykle se to týká sebevědomí, koncentrace a pozornosti, ovládání emocí nebo motivace,“ vysvětluje.

Co dělá člověka vítězem? Říká se, že dovednosti krát úsilí krát vnitřní nastavení. „Musí mít samozřejmě dovednosti na určité úrovni, velké úsilí, které do toho vkládá, musí ho to bavit, ale také musí mít morálně volní vlastnosti na to, aby dělal i něco, co ho nebaví a patří to k tomu sportu,“ vyjmenovává Marian Jelínek.

Zásadním bodem k tomu všemu je ale vnitřní nastavení sportovce. „Je hrozně důležité, jakým způsobem reaguje na situace během zápasu, na pískot lidí, kritiku, ztrátu náskoku. To podle mě ve sportu odlišuje úspěšné od neúspěšných. Úspěšní a superúspěšní jsou ti, které krizová situace přivede k tomu, že podají maximální výkon,“ říká.

Jágr je výjimečný, protože extrémně miluje hokej a chce od něj extrémně hodně

O psychologii sportu píše i knihy. Jedna z nich se jmenuje Strach je přítel vítězů. „Tím názvem jsem chtěl zdůraznit, že právě ten, kdo umí strach přijmout, kdo s ním umí pracovat, koho neparalyzuje, je úspěšný,“ komentuje.

Marian Jelínek, hokejový trenér a mentální kouč sportovců

Marian Jelínek byl 11 let osobním koučem Jaromíra Jágra. Myslí si, že výjimečnost tohoto hokejisty vychází ze seberealizace. „Jarda extrémně miluje hokej a chce od něj extrémně hodně. To je takové ideální nastavení. Když se sejde emocionalita s racionalitou, je to předpoklad k tomu, aby byl člověk v dané roli úspěšný,“ popisuje.

Ve vrcholné fázi soutěže může být pro Motor rozhodující psychická síla

V současné době je Marian Jelínek hlavním trenérem Motoru České Budějovice. Tým nyní sahá po vítězství v základní části WSM ligy, dalšími cíli jsou úspěšné play-off a postup do baráže o extraligu. „Chtěli jsme postavit tým, který je toho schopen. Myslím, že kádr byl doplněn adekvátně vzhledem k finančním možnostem a hráčskému trhu. Teď se snažíme dokončit první krok a pak začne to hlavní, kde budeme reagovat a připravovat taktiku podle soupeřů,“ připomíná.

Hokejová sezóna je náročná v tom, že to nejtěžší přijde až na konec. „O tom ale víme, a už teď se mentálně připravujeme na situace, které mohou nastat při play-off. Problém je, že neznáte soupeře a každý soupeř hraje takticky trochu jinak, má to založené na jiných situacích. Někdo je vynikající v přesilovkách jako Prostějov, jiný zase hraje silově jako Litoměřice a Havířov. Žádný tým ale předem neví, na koho se má připravit, takže na to se nemůžeme vymlouvat,“ komentuje Marian Jelínek.

Ve vrcholné fázi soutěže může podle něj hrát větší roli psychická síla. „Ve sportu je to propojené. Když máte psychické síly, najdete i ty fyzické, a naopak když dochází fyzické síly, i psychika je háklivější. Play-off a baráž jsou ale krizovější situace, je tam očekávání, tlak, takže asi převáží psychická síla nad fyzickou. Psychická síla může v tom okamžiku rozhodovat,“ uzavírá.

Motor České Budějovice, trenér Marian Jelínek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.