Cesty za teplem

26. srpen 2015

V roce 2014 připravujeme už druhý cyklus pořadu Cesty za teplem. Podruhé se tak spolu s odborníkem Vítem Peškem rozjedeme tam, kde lidé vymysleli a používají nápadité systémy vytápění z obnovitelných zdrojů energie.

Opět pronikneme i do tajů kamnářského řemesla, ale setkáme se i s tepelnými čerpadly a dalšími moderními způsoby vytápění. Mimo to si ukážeme některé vážné chyby při instalaci topných systémů, které v některých případech mají přímo devastující následky.

Při reportážích, které vysíláme každou neděli po 14. hodině od ledna do března tohoto roku, navštívíme i centrum Cechu kamnářů České republiky a rozebereme důkladně zákonem dané povinnosti i práva spotřebitelů.

Připravují:
redaktor Ivan Studený a Vít Pešek


Vít Pešek je zakládající člen Cechu kamnářů České republiky. Od prvopočátku aktivně činný v Cechovním presidiu. Dnes již poněkolikáté období zvolen viceprezidentem Cechu pro oblast techniky, analýzy, vzdělávání a propagace. Je koordinátorem tvorby kamnářských technických norem, platných v naší republice a spolupodílí se na jejich začlenění do struktur EU. Dlouhodobě se zabývá zkoumáním příznivého vlivu sálavého tepla na zdraví osob a mikroklima vytápěných prostor. Spolupracuje na výzkumu iontové problematiky s fakultou elektrotechniky VŠ Brno. Vytváří výpočetní programy pro dimenzování topidel. Je propagátorem zdravého a ekologického způsobu vytápění budov biomasou, designerem atypických uměleckých kamnových plastik.

Historie:
Seriál Cesty za teplem se ve vysílání objevil poprvé na začátku roku 2012. Autory cyklu inspiroval zvyšující se zájem lidí o vytápění dřevem v různých druzích kamen. Začali proto mapovat problematiku individuálních topidel. V prvních dvanácti dílech se posluchači dozvěděli jaké druhy kamen existují, jak jsou lidé s topením dřevem spokojeni, kde čekají nástrahy a úskalí.

Jednotlivé díly seriálu:

Respektování tradice může při poctivém zpracování přinést dostatečný komfort

Staré řemeslo využívá moderních technologií

Kamna inspirovaná přírodou, tvarem připomínají termitiště

Uzavřený teplovzdušný systém umožní v předsíni přiložit, v kuchyni posedět u kamen a v patře ještě ohřívat pokoje

Prastarý dům má srdce ze šamotu

Čím více funkcí musí topidlo plnit, tím více nedostatků se může objevit

Alternativní kamna ruského vědce využívají jev volného proudění plynů

Kamna prorostlá starou kamennou farou splývají s ostatním interiérem

Nápaditý systém propojuje tři principy vytápění ve dvou kotlích

Cech kamnářů České republiky má svou experimentální laboratoř

Evropská norma nařizuje kamnářům nahradit roštová ohniště takzvanými bio-topeništi

Věděli jste, že i ze zimy lze vyrobit teplo?

Nová kamna zatočí s plísněmi, vlhkostí a chladem

Výroba kachlů je alchymie, v níž se snoubí všechny živly

Krása pro šlechtice, to byly křivé kachle slepené kravskými lejny

autor: Ivan Studený
Spustit audio