Bonsaje

9. září 2011

V Zahrádkáři budeme tentokrát mluvit o bonsajích. Ale ještě než se dostaneme k praktické stránce věci, podíváme se v krátkosti do historie těchto rostlin.

Asi většina z nás si bonsaje spojuje s Japonskem, ale ve skutečnosti tomu tak pravděpodobně není. Existuje více vysvětlení o tom jak, kde a kdy se začaly pěstovat první bonsaje a kdo byl vlastně tím, kdo přesadil stromek do misky a začal jej v ní dlouhodobě pěstovat a tvarovat.

Jedna z historických zpráv hovoří o tom, že toto umění vzniklo pravděpodobně v Číně a i sem možná bylo přivezeno odjinud. Přinést stromek k panovníkovi v jeho nemoci se zdálo jednodušší než panovníka nést za stromkem a tak ho potěšit ve chvílích kdy nemohl vycházet ven - takto prý vznikla filosofie pěstování bonsají, ale je to jen domněnka, kterou už dneska nikdo nepotvrdí, ale ani nevyvrátí.

Možná si říkáte, že koupě takové bonsaje je docela finančně náročná záležitost. My vás ale vyvedeme z omylu. Hanka Šoberová se zajímala o to, zda je možné vypěstovat si bonsaj sami a pokud možno levně. Odpověď hledala u Pavla Chlouby.

0:00
/
0:00
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.